Wegetariański smalec z białej fasoli i jabłka
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • biała fasola namoczona przez noc - 600 gramów
  • ciemny chleb żytni, kromki - 6 sztuk
  • Rama 100% Roślinna - 100 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • jabłko - 1 sztuka
  • śliwki suszone, najlepiej polskie wędzone - 8 sztuk
  • liście laurowe - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 1 ziarno
  • Goździki z Indonezji Knorr - 1 sztuka
  • jałowiec - 1 ziarno
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki
  • majeranek - 0.5 łyżeczek
  • lubczyk - 1 pęczek
  • sos sojowy - 1 łyżeczka
  • kiszone ogórki - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj natkę lubczyku, czosnek rozetrzyj na miazgę. Cebulę, śliwkę i obrane ze skórki jabłka pokrój w drobną kosteczkę.
  2. Fasolę ugotuj do miękkości, wystudź, przetrzyj przez sito.
  3. Na oliwie podsmaż goździka, ziele angielskie, liść laurowy i jałowiec, a gdy zacznie skwierczeć dodaj cebulę, czosnek i śliwki. Smaż chwilę, gdy zaczną się rumienić dodaj jabłka. Wszystko razem smaż 2-3 minuty, aż jabłka zrobią się miękkie.
  4. W misce połącz przetartą fasolę, margarynę, podsmażone jabłka z cebulą, lubczyk, czarny mielony pieprz, sos sojowy i majeranek. Składniki dokładnie wymieszaj.
  5. Wegetariański smalec nałóż na kromki chleba żytniego i udekoruj plastrem kiszonego ogórka.