Wegetariańskie Chilli Sin Carne

1


Łatwe


15 min.


4 os.

Składniki
pomidory w puszce1 sztuka
czosnek 1 sztuka
chilli czerwone 1 sztuka
Kaszotto meksykańskie Knorr1 sztuka
fasola z puszki1 sztuka
kukurydza z puszki1 sztuka
papryka czerwona1 sztuka
cebula1 sztuka
kakao1 łyżeczka
śmietana 18%1 sztuka
ser cheddar1 sztuka
Bulion warzywny Knorr1 sztuka
Czosnek z USA Knorr1 szczypta
kolendra lub natka pietruszki1 pęczek
kumin1 szczypta
papryka wędzona1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę oraz paprykę pokrój w kostkę. Podsmaż wszystko na oliwie z oliwek i dodaj 5 ząbków czosnku pokrojonego w plastry oraz drobno posiekane papryczki chilli. Podsmażaj wszystko przez około 5 minut.
Krok 2
Dodaj meksykańskie kaszotto Knorr (lub kaszę quinoa oraz bulgur - kaszy nie gotuj wcześniej ). Dobrze wszystko wymieszaj i dodaj przyprawy: pół łyżeczki kuminu, pół łyżeczki papryki wędzonej, 1/4 łyżeczki kolendry rozbitej w moździerzu, łyżeczkę kakao, suszony czosnek, sól oraz  pieprz. Podlej wszystko bulionem i ponownie wymieszaj.
Krok 3
Dodaj puszkę pomidorów, pół łyżeczki cukru oraz 150ml bulionu warzywnego. Całość zamieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut co jakiś czas mieszając, aby kasza nie przywarła do patelni.
Krok 4
Gdy kasza będzie prawie gotowa dodaj odsączoną kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Gotuj chilli przez kolejne 5 - 7 minut, jeśli jest zbyt suche podlej je ponownie płynem. Wedle uznania dopraw danie do smaku dodatkową ilością chilli w proszku, czosnkiem lub kuminem
Krok 5
Chilli serwuj posypane serem cheddar, z łyżką kwaśnej śmietany i świeżą kolendrą. Dodatkowo możesz podać ciepłą tortille.
Autor: maste_official Martyna Sobczak Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl