Wegetariańskie curry pod kapeluszem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • dynia - 100 gramów
  • bakłażan - 1 sztuka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżeczka
  • cukinia - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • świeża kolendra - 1 pęczek
  • pasta curry - 1 łyżka
  • mleko kokosowe - 200 mililitrów
  • ciasto francuskie - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • sezam - 1 łyżeczka
  • olej - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyj i pokrój w niewielką kostkę. Czosnek posiekaj.
  2. W garnku na rozgrzanej oliwie przesmaż czosnek, dodaj cebulę oraz pastę curry.
  3. Do czosnku i cebuli wsyp pozostałe warzywa i smaż chwilę na mocnym ogniu. Całość zalej mlekiem, zagotuj i dopraw do smaku Delikatem Knorr.
  4. Warzywa duś 5-8 minut. Pod koniec dodaj pokrojoną kolendrę.
  5. Gotowe warzywa przełóż do czterech bulionówek. Z płata ciasta wytnij cztery krążki o średnicy nieco większej od naczyń.
  6. Bulionówki nakryj ciastem, posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp sezamem. Ustaw je na blasze i wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika na 10-15 minut. Zapiekaj do momentu, gdy ciasto napęcznieje i nabierze złotej barwy.