Wegetariańskie placuszki warzywno-ryżowe

1


Średnie


30 min.


4 os.

Składniki
ryż jaśminowy300 gramów
Rosół z kury Knorr1 sztuka
mąka2 łyżki
kolendra1 pęczek
papryczka chilli1 szczypta
curry2 łyżeczki
żółtko5 sztuk
por2 sztuki
czerwona papryka1 sztuka
czosnek ząbki 2 sztuki
oliwa z oliwek15 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Zagotuj 2 szklanki wody, wrzuć kostkę Knorr, wymieszaj trzepaczką i gotuj przez minutę. Wrzuć ryż, ugotuj na sypko, przełóż na sitko, zahartuj zimną wodą, osącz i włóż do szklanej miski.
Krok 2
Do rondla wlej 3 łyżki oliwy, na zimną wrzuć posiekany czosnek, wymieszaj i smaż minutę. Gdy czosnek zacznie pachnieć, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, podsmaż, wrzuć pory pokrojone w długie paski i smaż przez kolejną minutę, stale mieszając.
Krok 3
Podsmażone składniki dodaj do ryżu, dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj żółtka, curry, chilli, posiekaną kolendrę i dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Wsyp 2 łyżki mąki i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Krok 5
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy, łyżką nabieraj masę ryżową i układaj placuszki na patelni. Smaż z obu stron na rumiano. Placuszki podawaj gorące. Rada: • jeśli w trakcie smażenia placuszki będą się rozpadać, dodaj do masy nieco więcej mąki; • obok patelni ustaw miseczkę z zimną wodą i zanurzaj w niej łyżkę za każdym razem przed nabraniem masy. Dzięki temu masa nie będzie kleiła się do łyżki; • placuszki możesz podać z kefirem lub jogurtem.
Autor: Pascal PascalPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl