Wegetariańskie pulpety z grzybowym sosem
  • 80 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

    wegetariańskie pulpety:
  • pieczarki - 250 gramów
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • jarmuż - 100 gramów
  • dziki ryż - 200 gramów
  • zielona soczewica - 200 gramów
  • jaja - 2 sztuki
  • ser ricotta - 125 gramów
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 2 sztuki
  • bułka tarta - 150 gramów
  • puree ze słodkich ziemniaków:
  • słodkie ziemniaki - 4 sztuki
  • dynia - 200 gramów
  • Mieszanka ziół i przypraw Curry Knorr - 2 łyżki
  • ser ricotta - 125 gramów
  • sos grzybowy:
  • cebula - 1 sztuka
  • pieczarki - 250 gramów
  • Ulubione smaki Sos grzybowy Knorr - 1 opakowanie
  • sos sojowy - 75 mililitrów
  • olej - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania pulpetów. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ryż oraz soczewice ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr.
  2. Pieczarki i czosnek zetrzyj na tarce, jarmuż porwij i podsmaż wszystko na oleju.
  3. W misce wymieszaj ugotowaną soczewicę, ryż, smażone grzyby, dodaj bułkę tartą, jajka, ser i wszystko lekko wymieszaj a potem zmiksuj blenderem.
  4. Z masy uformuj małe pulpeciki, połóż na blaszce z piekarnika z pergaminem, skrop olejem i piecz ok 20 minut aż nabiorą złoto brązowego koloru. Odstaw na bok.
  5. Przygotuj puree. Zmniejsz temperaturę w piecu do 180 stopni. Dynię oraz ziemniaki pokrój w drobną kostkę i zapiekaj przez ok 20 minut. Na końcu dodaj ser, przyprawę curry Knorr i zmiksuj całość na puree.
  6. Przygotuj sos. Cebulę oraz pieczarki pokrój drobno, smaż aż się zrumienią, wlej 300 ml wody, sos sojowy, dodaj sos Knorr i całość gotuj 2 minuty. Wegetariańskie pulpety podawaj z puree oraz sosem grzybowym.