Węgierskie bitki wołowe

8


Łatwe


45 min.


6 os.

Składniki
udziec wołowy800 gramów
Bulionetka wołowa Knorr1 sztuka
papryka czerwona1 sztuka
papryka żółta1 sztuka
papryka suszona1 łyżka
Papryka ostra z Hiszpanii Knorr1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy2 łyżki
cebula2 sztuki
Liść laurowy z Turcji Knorr2 sztuki
Ziele angielskie z Meksyku Knorr3 sztuki
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr3 ziarna
bulion1 litr
mąka3 łyżki
olej do smażenia3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Wołowinę podziel na mniejsze kawałki, każdy po 4-5 dag. Następnie rozbij tłuczkiem mięso na klasyczne bitki.
Krok 2
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż bitki, uprzednio oprószając je mąką.
Krok 3
Cebulę oraz paprykę pokrój w kostkę i dodaj do mięsa. Wsyp też suszone papryki. Całość smaż przez kilka minut.
Krok 4
Dodaj koncentrat pomidorowy. Gdy się chwilę podsmaży, wlej bulion.
Krok 5
Dodaj Bulionetkę wołową Knorr, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i duś mięso przez około 20-30 minut, aż będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Podawaj z pieczywem.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl