| |||||||||
| Składniki | ||
| cebula | 2 sztuki | |
| olej | 250 mililitrów | |
| liść laurowy | 2 sztuki | |
| pieprz | 6 ziaren | |
| tymianek | 0.5 łyżeczek | |
| sól | 2 łyżeczki | |
| mąka | 2 łyżki | |
| czosnek ząbki | 2 sztuki | |
| biały ocet winny | 250 mililitrów | |
| węgorz | 1 kilogram |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Cebulę posiekaj, czosnek zmiażdż i rozetrzyj z solą. Podsmaż na oleju. |
| Krok 2 |
| Gdy cebula zrobi się przezroczysta, dodaj ocet i 250 ml wody oraz tymianek, liść laurowy i pieprz. Gotuj około 20 minut, po czym ostudź. |
| Krok 3 |
| Z węgorza zdejmij skórę i pokrój go w dzwonka długości 7 cm. |
| Krok 4 |
| Skrop sokiem z cytryny, obtocz w mące i usmaż na oleju. |
| Krok 5 |
| Rybę zalej przygotowaną marynatą. Trzymaj 24 godziny w chłodzie. |
| Autor: pasibrzuch |