Węgorz marynowany

0


Średnie


45 min.


4 os.

Składniki
cebula2 sztuki
olej250 mililitrów
liść laurowy2 sztuki
pieprz6 ziaren
tymianek0.5 łyżeczek
sól2 łyżeczki
mąka2 łyżki
czosnek ząbki 2 sztuki
biały ocet winny250 mililitrów
węgorz1 kilogram
Przygotowanie
Krok 1
Cebulę posiekaj, czosnek zmiażdż i rozetrzyj z solą. Podsmaż na oleju.
Krok 2
Gdy cebula zrobi się przezroczysta, dodaj ocet i 250 ml wody oraz tymianek, liść laurowy i pieprz. Gotuj około 20 minut, po czym ostudź.
Krok 3
Z węgorza zdejmij skórę i pokrój go w dzwonka długości 7 cm.
Krok 4
Skrop sokiem z cytryny, obtocz w mące i usmaż na oleju.
Krok 5
Rybę zalej przygotowaną marynatą. Trzymaj 24 godziny w chłodzie.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl