|
Składniki | ||
cebula | 2 sztuki | |
olej | 250 mililitrów | |
liść laurowy | 2 sztuki | |
pieprz | 6 ziaren | |
tymianek | 0.5 łyżeczek | |
sól | 2 łyżeczki | |
mąka | 2 łyżki | |
czosnek ząbki | 2 sztuki | |
biały ocet winny | 250 mililitrów | |
węgorz | 1 kilogram |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Cebulę posiekaj, czosnek zmiażdż i rozetrzyj z solą. Podsmaż na oleju. |
Krok 2 |
Gdy cebula zrobi się przezroczysta, dodaj ocet i 250 ml wody oraz tymianek, liść laurowy i pieprz. Gotuj około 20 minut, po czym ostudź. |
Krok 3 |
Z węgorza zdejmij skórę i pokrój go w dzwonka długości 7 cm. |
Krok 4 |
Skrop sokiem z cytryny, obtocz w mące i usmaż na oleju. |
Krok 5 |
Rybę zalej przygotowaną marynatą. Trzymaj 24 godziny w chłodzie. |
Autor: pasibrzuch |