Węgorz marynowany

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • olej - 250 mililitrów
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • pieprz - 6 ziaren
  • tymianek - 0.5 łyżeczek
  • sól - 2 łyżeczki
  • mąka - 2 łyżki
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • biały ocet winny - 250 mililitrów
  • węgorz - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj, czosnek zmiażdż i rozetrzyj z solą. Podsmaż na oleju.
  2. Gdy cebula zrobi się przezroczysta, dodaj ocet i 250 ml wody oraz tymianek, liść laurowy i pieprz. Gotuj około 20 minut, po czym ostudź.
  3. Z węgorza zdejmij skórę i pokrój go w dzwonka długości 7 cm.
  4. Skrop sokiem z cytryny, obtocz w mące i usmaż na oleju.
  5. Rybę zalej przygotowaną marynatą. Trzymaj 24 godziny w chłodzie.