Węgorz pieczony na rożnie

Składniki:

  • olej - 4 łyżki
  • pomidory - 4 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • czosnek ząbki - 3 sztuki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • boczek wędzony - 150 gramów
  • ogórek - 1 sztuka
  • grzyby - 8 sztuk
  • węgorz - 1 kilogram

Sposób przygotowania:

  1. Ściągnij skórę z węgorza, po czym dokładnie umyj go i osusz. Pokrój na 6 cm kawałki i posól.
  2. Grzyby umyj i wrzuć na lekko osoloną i zaprawioną sokiem z cytryny wodę. Gotuj około 3 minuty, po czym odcedź i pozostaw do wystygnięcia.
  3. Boczek pokrój na 12 kostek.
  4. Ogórka pokrój na plasterki, a pomidory na pół.
  5. Przygotowane składniki nadziej na rożen.
  6. Utrzyj resztę oleju z sokiem z cytryny, czosnkiem i szczyptą soli. Przygotowanym sosem polewaj szaszłyki w trakcie pieczenia.