Węgorz w cynamonie

Składniki:

  • pieprz
  • sól
  • starty imbir - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • oliwa - 5 łyżek
  • sok z cytryny - 2 sztuki
  • pomarańcza - 1 sztuka
  • suszony rozmaryn - 0.5 łyżeczek
  • granat - 1 sztuka
  • wypatroszony węgorz - 1.5 kilogramów

Sposób przygotowania:

  1. Z węgorza ściągnij skórkę i podziel na 14 kawałków, nadziej na patyczki.
  2. W misce wymieszaj 3 łyżki oliwy z imbirem, cynamonem, rozmarynem, 2 łyżkami soku z cytryny. Przypraw solą i pieprzem.
  3. Rybę polej zalewą i marynuj 45 minut.
  4. Szaszłyki smaż na 2 łyżkach oliwy około 6 minut z każdej strony.
  5. Pomarańczę obierz , miąższ pokrój w kostkę. Granat przekrój na pół, ściśnij aby wypłynęło trochę soku i wyjmij miąższ.
  6. Miąższ owoców wymieszaj z sokiem z całej cytryny i pomarańczy, przypraw szczyptą soli. Węgorza podawaj na ryżu z sałatką owocową.