Przygotowanie |
Krok 1 |
Na patelni rozpuść miód, dodaj przyprawę do pierników, Kasię i cukier. |
Krok 2 |
Wszystko wymieszaj i chwilę podgrzewaj. |
Krok 3 |
Masę przełóż do miski, wbij jajka, wsyp przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. |
Krok 4 |
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. |
Krok 5 |
Ciasto przełóż na posypany mąką stół i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. |
Krok 6 |
Uformuj z niego kulę, zawiń w folię aluminiową i odstaw w chłodne miejsce na kilka dni. |
Krok 7 |
Rozwałkuj ciasto na placek grubości 5 mm i wycinaj foremkami pierniczki. |
Krok 8 |
Piecz w temperaturze 190 stopni C około 10-15 minut. |
Krok 9 |
Cukier puder ucieramy partiami z białkami i barwnikami spożywczymi. |
Krok 10 |
Jeśli jest zbyt gęsty można go rozrzedzić odrobiną wody, aby miał konsystencję gęstej śmietany. |
Krok 11 |
Przygotowanym lukrem malujemy pierniczki. |