Wesołe pierniczki
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 10 minut
  • 190 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • mąka - 500 gramów
  • miód - 200 gramów
  • cukier - 200 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika - 1 opakowanie
  • lukier
  • cukier puder - 500 gramów
  • białko - 2 sztuki
  • barwnik spożywczy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozpuść miód, dodaj przyprawę do pierników, Kasię i cukier.
  2. Wszystko wymieszaj i chwilę podgrzewaj.
  3. Masę przełóż do miski, wbij jajka, wsyp przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. 
  5. Ciasto przełóż na posypany mąką stół i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
  6. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię aluminiową i odstaw w chłodne miejsce na kilka dni.
  7. Rozwałkuj ciasto na placek grubości 5 mm i wycinaj foremkami pierniczki.
  8. Piecz w temperaturze 190 stopni C około 10-15 minut.
  9. Cukier puder ucieramy partiami z białkami i barwnikami spożywczymi.
  10. Jeśli jest zbyt gęsty można go rozrzedzić odrobiną wody, aby miał konsystencję gęstej śmietany.
  11. Przygotowanym lukrem malujemy pierniczki.