Wiatraczki śliwkowo-marcepanowe
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • mąka - 50 dekagramów
  • cukier puder - 20 dekagramów
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • śmietana - 0.5 szklanek
  • żółtka - 2 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • nadzienie
  • śliwki - 0.5 kilogramów
  • masa marcepanowa - 10 dekagramów
  • cukier puder - 4 łyżki
  • białko jajka - 1 sztuka
  • powidła śliwkowe - 1 łyżka
  • cynamon - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać, posiekać z Kasią.
  2. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, jajko, śmietanę i szczyptę soli (nabrać w palce).
  3. Szybkimi ruchami zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
  4. Utrzeć masę marcepanową z 3 łyżkami cukru pudru, białkiem i z łyżką powideł na jednolitą masę.
  5. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić na kawałki.
  6. Ciasto rozwałkować na średnią grubość. Pociąć na kwadraty:5×5 cm.
  7. Każdy róg naciąć na ok 2.5 cm. Na środek każdego kwadratu nałożyć nadzienie, a następnie zawijając do środka co drugi rożek włożyć pod niego pokrojone śliwki.
  8. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec na złoty kolor ok.15-18 minut w temperaturze 200 stopni.
  9. Resztę cukru pudru zmieszać z cynamonem i posypać upieczone, jeszcze gorące ciasteczka.