Wiejska zapiekanka

13


Średnie


60 min.


4 os.

Składniki
kiełbasa zwyczajna500 gramów
Fix Schab a'la stroganoff Knorr1 opakowanie
boczek wędzony150 gramów
ciasto francuskie1 opakowanie
cebula biała1 sztuka
cebulka srebrzysta w zalewie (odsączona)50 gramów
ziemniaki200 gramów
świeży tymianek gałązka1 sztuka
śmietana 36 %100 mililitrów
jajko1 sztuka
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr1 łyżeczka
woda150 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj okrągłą formę do pieczenia tarty. Jej spód oraz boki wyłóż ciastem, a następnie zapiecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 10-15 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw.
Krok 2
Fix Knorr rozmieszaj ze 150 mililitrami wody i śmietaną. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę 1,5 x 1,5 centymetra i ugotuj na półtwardo.
Krok 3
Kiełbasę i boczek pokrój w grubą kostkę, cebulę w piórka. Na rozgrzanej patelni w pierwszej kolejności przesmaż i wytop nieco boczek, następnie dodaj cebulę i kiełbasę.
Krok 4
Smaż wszystko razem chwilę, następnie zalej całość przygotowanym Fixem Knorr i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj małe cebulki, ugotowane ziemniaki, suszony majeranek oraz listki tymianku. Duś kilka minut.
Krok 5
Gotowy „gulasz” przełóż do formy z zapieczonym ciastem. Wierzch przykryj płatem ciasta francuskiego i ponakłuwaj widelcem. Pozostałe skrawki ciasta możesz wykorzystać do udekorowania zapiekanki.
Krok 6
Następnie wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Formę wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pozostaw ją w nim na 20 minut. Zapiekankę podawaj gorącą.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl