Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotuj okrągłą formę do pieczenia tarty. Jej spód oraz boki wyłóż ciastem, a następnie zapiecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 10-15 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw. |
Krok 2 |
Fix Knorr rozmieszaj ze 150 mililitrami wody i śmietaną. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę 1,5 x 1,5 centymetra i ugotuj na półtwardo. |
Krok 3 |
Kiełbasę i boczek pokrój w grubą kostkę, cebulę w piórka. Na rozgrzanej patelni w pierwszej kolejności przesmaż i wytop nieco boczek, następnie dodaj cebulę i kiełbasę. |
Krok 4 |
Smaż wszystko razem chwilę, następnie zalej całość przygotowanym Fixem Knorr i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj małe cebulki, ugotowane ziemniaki, suszony majeranek oraz listki tymianku. Duś kilka minut. |
Krok 5 |
Gotowy „gulasz” przełóż do formy z zapieczonym ciastem. Wierzch przykryj płatem ciasta francuskiego i ponakłuwaj widelcem. Pozostałe skrawki ciasta możesz wykorzystać do udekorowania zapiekanki. |
Krok 6 |
Następnie wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Formę wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pozostaw ją w nim na 20 minut. Zapiekankę podawaj gorącą. |