Wiejska zapiekanka
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • kiełbasa zwyczajna - 500 gramów
  • Fix Schab a'la stroganoff Knorr - 1 opakowanie
  • boczek wędzony - 150 gramów
  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • cebula biała - 1 sztuka
  • cebulka srebrzysta w zalewie (odsączona) - 50 gramów
  • ziemniaki - 200 gramów
  • świeży tymianek gałązka - 1 sztuka
  • śmietana 36 % - 100 mililitrów
  • jajko - 1 sztuka
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżeczka
  • woda - 150 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj okrągłą formę do pieczenia tarty. Jej spód oraz boki wyłóż ciastem, a następnie zapiecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 10-15 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw.
  2. Fix Knorr rozmieszaj ze 150 mililitrami wody i śmietaną. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę 1,5 x 1,5 centymetra i ugotuj na półtwardo.
  3. Kiełbasę i boczek pokrój w grubą kostkę, cebulę w piórka. Na rozgrzanej patelni w pierwszej kolejności przesmaż i wytop nieco boczek, następnie dodaj cebulę i kiełbasę.
  4. Smaż wszystko razem chwilę, następnie zalej całość przygotowanym Fixem Knorr i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj małe cebulki, ugotowane ziemniaki, suszony majeranek oraz listki tymianku. Duś kilka minut.
  5. Gotowy „gulasz” przełóż do formy z zapieczonym ciastem. Wierzch przykryj płatem ciasta francuskiego i ponakłuwaj widelcem. Pozostałe skrawki ciasta możesz wykorzystać do udekorowania zapiekanki.
  6. Następnie wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Formę wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pozostaw ją w nim na 20 minut. Zapiekankę podawaj gorącą.