Wiejskie jadło

Składniki:

  • ziemniaki - 1 kilogram
  • cebula - 200 gramów
  • boczek wędzony - 100 gramów
  • kiełbasa - 300 gramów
  • pieczarki - 300 gramów
  • jaja - 5 sztuk
  • smalec - 50 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, podgotowujemy na półmiękko - około 10 min.
  2. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę obraną i pokrojoną w kostkę.
  3. Po lekkim podsmażeniu cebuli dodajemy pokrojone: boczek, kiełbasę, pieczarki.
  4. Całość smażymy, następnie dodajemy ziemniaki, całość ostrożnie mieszamy (żeby ziemniaki się nie rozleciały) i smażymy na złoty kolor.
  5. Wbijamy jajka i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z surówkami.