Wielkanocna Baba Makowa
  • 60 minut
  • Średnie

Wskazówki pieczenia:

  • 70 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 20 dekagramów
  • cukier puder - 6 dekagramów
  • jajko - 8 sztuk
  • cukier - 18 dekagramów
  • mak - 30 dekagramów
  • orzechy laskowe - 15 dekagramów
  • sól - 1 szczypta
  • cynamon - 1 unit
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Smarujemy formę.
  2. Oddzielamy żółtka od białek.
  3. Ucieramy Kasię z cukrem pudrem i łyżeczką cukru waniliowego, szczyptą soli i odrobiną cynamonu.
  4. Dodajemy w trakcie ucierania kolejne żółtka.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
  6. Ubijamy pianę z białek i cukru.
  7. Trzecią część piany szybko ucieramy z masą z żółtek.
  8. Pozostałą pianę, utarty mak i orzechy ostrożnie mieszamy z masą.
  9. Napełniamy formę masą i 70 min. pieczemy.
  10. Babkę posypujemy cukrem pudrem.
  11. Na boku przypinamy żółtego kurczaczka jako ozdobę.