Wielkanocna baba maślano-jogurtowa z wiśniami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 160 °C
  • Forma do babki

Składniki:

  • cukier - 125 gramów
  • mąka pszenna - 125 gramów
  • mąka ziemniaczana - 125 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • mrożone wiśnie - 0.5 szklanek
  • Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak - 1 sztuka
  • jajko - 4 sztuki
  • jogurt naturalny gęsty - 100 gramów
  • wiśnie kandyzowane - 1 puszka
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • cytryna - 0.5 sztuk
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 łyżka
  • bułka tarta do wysypania formy - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki ciasta powinny być w tej samej, pokojowej temperaturze. W misce połącz składniki suche takie jak: obie mąki oraz proszek do pieczenia. W mikserze zacznij ubijać Kasię z cukrem na jasną i puszystą masę.
  2. Jak masa będzie napowietrzona, zmniejsz obroty i dodawaj po jednym jajku, następnie ponownie zwiększ obroty, aż składniki się połączą. Czynność powtarzaj kolejno z każdym jajkiem. Następnie dodaj powoli do masy jajecznej jogurt.
  3. Teraz ręcznie dodaj obie mąki i wymieszaj ciasto. Dodaj również wiśnie mrożone i ponownie wymieszaj.
  4. Foremkę do baby wysmaruj margaryną i wysyp bułką tartą. Przelej delikatnie ciasto, wyrównaj i piecz we wcześniej rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez ok. 40 minut.
  5. W tym czasie odsącz wiśnie z syropu. Cukier puder wymieszaj z syropem wiśniowym i sokiem z cytryny, tworząc lukier. Syrop dozuj, aby lukier miał odpowiednią konsystencję. Nadmiar syropu zachowaj.
  6. Wypieczoną babę wyjmij ostrożnie z foremki, przykryj ściereczką lnianą i pozwól, aby ostygła. Następnie polej wiśniowym lukrem i udekoruj wiśniami kandyzowanymi.