Przygotowanie |
Krok 1 |
Wszystkie składniki ciasta powinny być w tej samej, pokojowej temperaturze. W misce połącz składniki suche takie jak: obie mąki oraz proszek do pieczenia. W mikserze zacznij ubijać Kasię z cukrem na jasną i puszystą masę. |
Krok 2 |
Jak masa będzie napowietrzona, zmniejsz obroty i dodawaj po jednym jajku, następnie ponownie zwiększ obroty, aż składniki się połączą. Czynność powtarzaj kolejno z każdym jajkiem. Następnie dodaj powoli do masy jajecznej jogurt. |
Krok 3 |
Teraz ręcznie dodaj obie mąki i wymieszaj ciasto. Dodaj również wiśnie mrożone i ponownie wymieszaj. |
Krok 4 |
Foremkę do baby wysmaruj margaryną i wysyp bułką tartą. Przelej delikatnie ciasto, wyrównaj i piecz we wcześniej rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez ok. 40 minut. |
Krok 5 |
W tym czasie odsącz wiśnie z syropu. Cukier puder wymieszaj z syropem wiśniowym i sokiem z cytryny, tworząc lukier. Syrop dozuj, aby lukier miał odpowiednią konsystencję. Nadmiar syropu zachowaj. |
Krok 6 |
Wypieczoną babę wyjmij ostrożnie z foremki, przykryj ściereczką lnianą i pozwól, aby ostygła. Następnie polej wiśniowym lukrem i udekoruj wiśniami kandyzowanymi. |