Wielkanocna baba maślano-jogurtowa z wiśniami

50


Łatwe


15 min.


4 os.

Składniki
cukier125 gramów
mąka pszenna125 gramów
mąka ziemniaczana125 gramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
mrożone wiśnie0.5 szklanek
Kostka do pieczenia Kasia Ekstra Maślany Smak1 sztuka
jajko4 sztuki
jogurt naturalny gęsty100 gramów
wiśnie kandyzowane1 puszka
cukier puder0.5 szklanek
cytryna0.5 sztuk
Kostka do pieczenia Kasia1 łyżka
bułka tarta do wysypania formy1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Wszystkie składniki ciasta powinny być w tej samej, pokojowej temperaturze. W misce połącz składniki suche takie jak: obie mąki oraz proszek do pieczenia. W mikserze zacznij ubijać Kasię z cukrem na jasną i puszystą masę.
Krok 2
Jak masa będzie napowietrzona, zmniejsz obroty i dodawaj po jednym jajku, następnie ponownie zwiększ obroty, aż składniki się połączą. Czynność powtarzaj kolejno z każdym jajkiem. Następnie dodaj powoli do masy jajecznej jogurt.
Krok 3
Teraz ręcznie dodaj obie mąki i wymieszaj ciasto. Dodaj również wiśnie mrożone i ponownie wymieszaj.
Krok 4
Foremkę do baby wysmaruj margaryną i wysyp bułką tartą. Przelej delikatnie ciasto, wyrównaj i piecz we wcześniej rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez ok. 40 minut.
Krok 5
W tym czasie odsącz wiśnie z syropu. Cukier puder wymieszaj z syropem wiśniowym i sokiem z cytryny, tworząc lukier. Syrop dozuj, aby lukier miał odpowiednią konsystencję. Nadmiar syropu zachowaj.
Krok 6
Wypieczoną babę wyjmij ostrożnie z foremki, przykryj ściereczką lnianą i pozwól, aby ostygła. Następnie polej wiśniowym lukrem i udekoruj wiśniami kandyzowanymi.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl