Wielkanocna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej
  • 70 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki - 4 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • Majonez Hellmann's Vegan - 5 łyżek
  • korzeń pietruszki - 1 sztuka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 szczypta
  • ogórki kiszone - 4 sztuki
  • pieczarki konserwowe - 1 puszka
  • jabłko - 1 sztuka
  • groszek - 1 słoik
  • musztarda - 3 łyżki
  • chrzan tarty - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa dokładnie umyj, lecz nie obieraj. W dużym garnku zagotuj soloną wodę. Dodaj całe ziemniaki, marchew oraz pietruszkę. Gotuj powoli ok. 30 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie. Odcedź warzywa i odstaw do ostygnięcia.
  2. W tym czasie posiekaj natkę pietruszki, pokrój w drobną kostkę pieczarki, ogórki oraz obrane jabłko. Przełóż do dużej miski.
  3. Ugotowane warzywa obierz i pokrój podobnie. Dodaj do pozostałych warzyw.
  4. Teraz dodaj majonez wegański, chrzan, musztardę, odcedzony groszek, natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj sałatkę.
  5. Gotową sałatkę przełóż do ładnej miski lub salaterki. Po wierzchu posmaruj majonezem i posyp szczyptą ostrej papryki Knorr. Udekoruj listkami natki pietruszki.