Wielkanocna szarlotka orientalna

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
mąka4 szklanki
cukier puder1 szklanka
jajko1 sztuka
żółtko3 sztuki
proszek do pieczenia2 łyżeczki
kwaśna śmietana2 łyżki
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
aromat1 opakowanie
kwaśne jabłka1.5 kilogramów
daktyle 100 gramów
sezam2 łyżki
cynamon1 unit
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę połączyć z proszkiem, dodać Kasię startą na tarce, dodać żółtka, jajko, śmietanę i aromat.
Krok 2
Wszystko szybko zagnieść.
Krok 3
Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać sezam lub orzechy i szybko zagnieść.
Krok 4
Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Krok 5
Przygotować jabłka: Daktyle rozgotować w małej ilości wody, dodać wcześniej obrane, starte w łezkę jabłka i cynamon (1 łyżka).
Krok 6
Na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) przenieść rozwałkowany placek ciasta (bez sezamu) i podpiec na złoty kolor (około 20 minut w gorącym piekarniku).
Krok 7
Na podpieczony placek wyłożyć jabłka.
Krok 8
Z ciasta z sezamem po wywałkowaniu wyciąć jajeczka, zajączki, wałeczki (w zależności na jaką okazję) i ozdobić górę szarlotki.
Krok 9
Piec około 40 minut w temperaturze około 150 stopni C.
Krok 10
Polukrować lukrem zrobionym z cukru pudru i cytryny.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl