Przygotowanie |
Krok 1 |
Mąkę połączyć z proszkiem, dodać Kasię startą na tarce, dodać żółtka, jajko, śmietanę i aromat. |
Krok 2 |
Wszystko szybko zagnieść. |
Krok 3 |
Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać sezam lub orzechy i szybko zagnieść. |
Krok 4 |
Wstawić do lodówki na 1 godzinę. |
Krok 5 |
Przygotować jabłka: Daktyle rozgotować w małej ilości wody, dodać wcześniej obrane, starte w łezkę jabłka i cynamon (1 łyżka). |
Krok 6 |
Na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) przenieść rozwałkowany placek ciasta (bez sezamu) i podpiec na złoty kolor (około 20 minut w gorącym piekarniku). |
Krok 7 |
Na podpieczony placek wyłożyć jabłka. |
Krok 8 |
Z ciasta z sezamem po wywałkowaniu wyciąć jajeczka, zajączki, wałeczki (w zależności na jaką okazję) i ozdobić górę szarlotki. |
Krok 9 |
Piec około 40 minut w temperaturze około 150 stopni C. |
Krok 10 |
Polukrować lukrem zrobionym z cukru pudru i cytryny. |