Wielkanocna szarlotka orientalna
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 150 °C

Składniki:

  • mąka - 4 szklanki
  • cukier puder - 1 szklanka
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 3 sztuki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • kwaśna śmietana - 2 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • aromat - 1 opakowanie
  • kwaśne jabłka - 1.5 kilogramów
  • daktyle - 100 gramów
  • sezam - 2 łyżki
  • cynamon - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę połączyć z proszkiem, dodać Kasię startą na tarce, dodać żółtka, jajko, śmietanę i aromat.
  2. Wszystko szybko zagnieść.
  3. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać sezam lub orzechy i szybko zagnieść.
  4. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  5. Przygotować jabłka: Daktyle rozgotować w małej ilości wody, dodać wcześniej obrane, starte w łezkę jabłka i cynamon (1 łyżka).
  6. Na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) przenieść rozwałkowany placek ciasta (bez sezamu) i podpiec na złoty kolor (około 20 minut w gorącym piekarniku).
  7. Na podpieczony placek wyłożyć jabłka.
  8. Z ciasta z sezamem po wywałkowaniu wyciąć jajeczka, zajączki, wałeczki (w zależności na jaką okazję) i ozdobić górę szarlotki.
  9. Piec około 40 minut w temperaturze około 150 stopni C.
  10. Polukrować lukrem zrobionym z cukru pudru i cytryny.