Wielkanocna, wegańska sałatka buraczana
  • 105 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • buraki - 4 sztuki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 2 łyżki
  • olej - 4 łyżki
  • czerwona cebula - 1 sztuka
  • koperek - 1 pęczek
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • ogórek konserwowy - 4 sztuki
  • Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • oliwa - 3 łyżki
  • woda - 2 łyżki
  • ocet z czerwonego wina - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Buraki dokładnie umyj. Następnie lekko osusz, skrop olejem, posyp majerankiem Knorr i zwiń w folię aluminiową. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 90 min, po czym sprawdź wykałaczka czy są miękkie i odstaw do ostygnięcia.
  2. W tym czasie cebulę oraz ogórka pokój w kostkę. Zioła posiekaj.
  3. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą, wodą oraz octem i przelej do dużej miski.
  4. Wystudzone buraki obierz i pokrój podobnie do ogórka. Wszystkie warzywa oraz zioła przełóż do miski z sosem. Lekko wymieszaj i podawaj.