Wielkanocna zebra z kawą - pisanka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 50 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 5 sztuk
  • cukier - 1.5 szklanek
  • mąka tortowa - 2.5 szklanki
  • oranżada - 1 szklanka
  • olej - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • kakao - 2 łyżki
  • kawa rozpuszczalna - 2 łyżeczki
  • orzechy laskowe - 3 łyżki
  • mąka - 2 łyżki
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie
  • wiórki kokosowe - 1 opakowanie
  • pokruszone orzechy włoskie - 1 unit

Sposób przygotowania:

  1. Całe jaja ubić z cukrem na puszystą, gęstą pianę.
  2. Następnie ciągle miksując zmniejszyć obroty i dodawać na przemian 2 łyżki gazowanego napoju i 2 łyżki oleju.
  3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, aby ją lepiej spulchnić-napowietrzyć przesiewamy ją przez sitko - nawet 2 - 3 raz i wsypujemy do masy cukrowo-jajecznej zmieszanej z olejem i gazowanym napojem.
  4. Wszystko razem miksujemy na gładką masę.
  5. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części (w dwóch naczyniach).
  6. Do jednej części wsypujemy kakao i kawę, a do drugiej mielone orzechy lub (jeśli nie mamy orzechów lub nie chcemy orzechów) dodajemy 2 łyżki mąki.
  7. Nakładamy ciasto (ja zrobiłam w formie w kształcie pisanki) na środek foremki - po 2 łyżki - najpierw 2 łyżki białego ciasta, na nie w środek nakładamy 2 łyżki kawowo kakaowego ciasta i tak do wyczerpania ciasta, pamiętając, by ciasto nakładać ciągle na środek formy.
  8. Pieczemy 50 - 60 min. w temp. 180C.
  9. Po upieczeniu i wyjęciu z foremki dekorujemy wg uznania. Dla osób, które mają sporą inwencję twórczą lub posiadają kolorowe lukry nie sprawi trudności udekorowanie ciasta na kolorowo, jak prawdziwą pisankę lub kraszankę