Wielkanocne babeczki
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 5 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka krupczatka - 40 dekagramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • cukier puder - 10 dekagramów
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtko - 2 sztuki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem
  • powidła śliwkowe - 1 opakowanie
  • mleko w proszku - 2 szklanki
  • mleko - 0.5 szklanek
  • cukier puder - 1 szklanka
  • kakao - 4 łyżki
  • wierzch
  • migdały - 1 opakowanie
  • wiórki kokosowe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać mąki.
  2. Wyklejać foremki (powinno wyjść ok. 50 szt.)
  3. Babeczki upiec na złoty kolor.
  4. Masa: Do rozpuszczonej Kasi dodać mleko i cukier i kakao.
  5. Wymieszać dokładnie i dodać mleko w proszku.
  6. Ponownie wymieszać, żeby nie było grudek.
  7. Chwilę podgotować, cały czas mieszając.
  8. Do upieczonych babeczek nałożyć po ok. 1/2 łyżeczki powideł i po łyżce masy.
  9. Dekoracja: W środek wkładamy migdałka i posypujemy posypką.
  10. Tak przygotowane babeczki wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 5 min.