Wielkanocne ciasteczka .
  • 60 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • mąka - 250 gramów
  • cukier puder - 200 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • żółtka - 2 sztuki
  • mleczna margaryna - 125 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • różnokolorowe barwniki spożywcze - 5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać na stolnicę . Dodać 1/3 szklanki cukru pudru , proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy . Składniki dobrze wymieszać , po czym dołożyć margarynę i 3 żółtka . Energicznie wyrobić ciasto , owinąć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 30 minut do lodówki .
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości 1/2 cm . Za pomocą foremek z płata wyciąć ciastka w kształcie jajek . Następnie ułożyć je na wyścielonej pergaminem blasze i piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C . Ostudzić na kratce kuchennej .
  3. Z pozostałego cukru pudru , szczypty soli oraz białka przygotować gęsty lukier , po czym podzielić go na porcje i starannie połączyć z barwnikami spożywczymi . Ciasteczka udekorować według uznania kolorowym lukrem i odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy .