Przygotowanie |
Krok 1 |
Natłuść formę i oprósz mąką. |
Krok 2 |
W dużej misce zmiksuj: Kasię, cukier, jajka, wanilię, mąkę, proszek do pieczenia, sok i startą skórkę z 1 cytryny. |
Krok 3 |
Dodaj borówki i wymieszaj. |
Krok 4 |
Wlej masę do formy i piecz przez 40-45 minut do momentu, aż włożony w ciasto patyczek będzie suchy. |
Krok 5 |
Ciasto wyjmij z formy i odstaw do wystygnięcia. |
Krok 6 |
Śmietankę podgrzej. 1/5 tabliczki czekolady zetrzyj na wiórki, resztę posiekaj, włóż do gorącej śmietanki i rozpuść w kąpieli wodnej. 2/3 masy czekoladowej wyłóż na wierzch ciasta. |
Krok 7 |
Do reszty rozpuszczonej czekolady wsyp płatki kukurydziane i delikatnie zamieszaj tak by czekolada pokryła płatki. |
Krok 8 |
Z płatków ułóż gniazdo na szczycie tortu. Do środka gniazda wsyp borówki i kolorowe jajeczka. |
Krok 9 |
Całość posyp wiórkami z cytryny i białej czekolady. |