Wielkanocne ciasto cytrynowe

40


Trudne


45 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
Kostka do pieczenia Kasia225 gramów
drobny cukier200 gramów
mąka pszenna225 gramów
jajko4 sztuki
ekstrakt z wanilii1 łyżeczka
proszek do pieczenia1 łyżeczka
cytryna (sok i starta skórka)1 sztuka
borówka amerykańska100 gramów
Krem i dekoracja:
biała czekolada200 gramów
śmietanka 30%80 mililitrów
płatki kukurydziane65 gramów
borówka amerykańska100 gramów
jajeczka czekoladowe kolorowe100 gramów
starta skórka z jednej cytryny1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Natłuść formę i oprósz mąką.
Krok 2
W dużej misce zmiksuj: Kasię, cukier, jajka, wanilię, mąkę, proszek do pieczenia, sok i startą skórkę z 1 cytryny.
Krok 3
Dodaj borówki i wymieszaj.
Krok 4
Wlej masę do formy i piecz przez 40-45 minut do momentu, aż włożony w ciasto patyczek będzie suchy.
Krok 5
Ciasto wyjmij z formy i odstaw do wystygnięcia.
Krok 6
Śmietankę podgrzej. 1/5 tabliczki czekolady zetrzyj na wiórki, resztę posiekaj, włóż do gorącej śmietanki i rozpuść w kąpieli wodnej. 2/3 masy czekoladowej wyłóż na wierzch ciasta.
Krok 7
Do reszty rozpuszczonej czekolady wsyp płatki kukurydziane i delikatnie zamieszaj tak by czekolada pokryła płatki.
Krok 8
Z płatków ułóż gniazdo na szczycie tortu. Do środka gniazda wsyp borówki i kolorowe jajeczka.
Krok 9
Całość posyp wiórkami z cytryny i białej czekolady.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl