Wielkanocne ciasto cytrynowe
  • 45 minut
  • Trudne

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 160 °C
  • Tortownica Ø 24

Składniki:

    ciasto
  • Kostka do pieczenia Kasia - 225 gramów
  • drobny cukier - 200 gramów
  • mąka pszenna - 225 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cytryna (sok i starta skórka) - 1 sztuka
  • borówka amerykańska - 100 gramów
  • krem i dekoracja
  • biała czekolada - 200 gramów
  • śmietanka 30% - 80 mililitrów
  • płatki kukurydziane - 65 gramów
  • borówka amerykańska - 100 gramów
  • jajeczka czekoladowe kolorowe - 100 gramów
  • starta skórka z jednej cytryny - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Natłuść formę i oprósz mąką.
  2. W dużej misce zmiksuj: Kasię, cukier, jajka, wanilię, mąkę, proszek do pieczenia, sok i startą skórkę z 1 cytryny.
  3. Dodaj borówki i wymieszaj.
  4. Wlej masę do formy i piecz przez 40-45 minut do momentu, aż włożony w ciasto patyczek będzie suchy.
  5. Ciasto wyjmij z formy i odstaw do wystygnięcia.
  6. Śmietankę podgrzej. 1/5 tabliczki czekolady zetrzyj na wiórki, resztę posiekaj, włóż do gorącej śmietanki i rozpuść w kąpieli wodnej. 2/3 masy czekoladowej wyłóż na wierzch ciasta.
  7. Do reszty rozpuszczonej czekolady wsyp płatki kukurydziane i delikatnie zamieszaj tak by czekolada pokryła płatki.
  8. Z płatków ułóż gniazdo na szczycie tortu. Do środka gniazda wsyp borówki i kolorowe jajeczka.
  9. Całość posyp wiórkami z cytryny i białej czekolady.