Wielkanocne jajka zapiekane z szynką

40


Łatwe


45 min.


4 os.

Składniki
jajka8 sztuk
szynka gotowana150 gramów
Fix Spaghetti Carbonara Knorr1 opakowanie
żółty ser200 gramów
woda50 mililitrów
śmietana 36%200 mililitrów
natka pietruszki1 łyżka
margaryna1 łyżeczka
bułka tarta4 łyżki
pieprz czarny mielony
gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Krok 1
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w plastry. Kilka odłóż do dekoracji. Ser zetrzyj na tarce, a szynkę potnij w cienkie paseczki, kilka z nich odłóż.
Krok 2
Fix rozmieszaj z wodą i śmietaną. Dodaj gałkę muszkatołową oraz pieprz. Zagotuj i zestaw z ognia.
Krok 3
W przygotowanym żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem układaj naprzemiennie jajka, szynkę i ser. Każdą warstwę polej przygotowanym sosem.
Krok 4
Wierzch zapiekanki posyp bułką tartą, udekoruj pozostałymi plasterkami jajek i paseczkami szynki.
Krok 5
Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na 25 minut. Podawaj na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl