Wielkanocne jajka zapiekane z szynką
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • jajka - 8 sztuk
  • szynka gotowana - 150 gramów
  • Fix Spaghetti Carbonara Knorr - 1 opakowanie
  • żółty ser - 200 gramów
  • woda - 50 mililitrów
  • śmietana 36% - 200 mililitrów
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • margaryna - 1 łyżeczka
  • bułka tarta - 4 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w plastry. Kilka odłóż do dekoracji. Ser zetrzyj na tarce, a szynkę potnij w cienkie paseczki, kilka z nich odłóż.
  2. Fix rozmieszaj z wodą i śmietaną. Dodaj gałkę muszkatołową oraz pieprz. Zagotuj i zestaw z ognia.
  3. W przygotowanym żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem układaj naprzemiennie jajka, szynkę i ser. Każdą warstwę polej przygotowanym sosem.
  4. Wierzch zapiekanki posyp bułką tartą, udekoruj pozostałymi plasterkami jajek i paseczkami szynki.
  5. Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na 25 minut. Podawaj na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki.