| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w plastry. Kilka odłóż do dekoracji. Ser zetrzyj na tarce, a szynkę potnij w cienkie paseczki, kilka z nich odłóż. |
| Krok 2 |
| Fix rozmieszaj z wodą i śmietaną. Dodaj gałkę muszkatołową oraz pieprz. Zagotuj i zestaw z ognia. |
| Krok 3 |
| W przygotowanym żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem układaj naprzemiennie jajka, szynkę i ser. Każdą warstwę polej przygotowanym sosem. |
| Krok 4 |
| Wierzch zapiekanki posyp bułką tartą, udekoruj pozostałymi plasterkami jajek i paseczkami szynki. |
| Krok 5 |
| Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na 25 minut. Podawaj na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki. |