Przygotowanie |
Krok 1 |
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i pokrój w plastry. Kilka odłóż do dekoracji. Ser zetrzyj na tarce, a szynkę potnij w cienkie paseczki, kilka z nich odłóż. |
Krok 2 |
Fix rozmieszaj z wodą i śmietaną. Dodaj gałkę muszkatołową oraz pieprz. Zagotuj i zestaw z ognia. |
Krok 3 |
W przygotowanym żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem układaj naprzemiennie jajka, szynkę i ser. Każdą warstwę polej przygotowanym sosem. |
Krok 4 |
Wierzch zapiekanki posyp bułką tartą, udekoruj pozostałymi plasterkami jajek i paseczkami szynki. |
Krok 5 |
Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 °C piekarnika na 25 minut. Podawaj na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki. |