WIELKANOCNE MAZURKI

2


Średnie


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka pszenna30 dekagramów
cukier puder10 dekagramów
Kostka do pieczenia Kasia20 dekagramów
żółtko1 sztuka
Masa kajmakowa:
mleko skondensowane niesłodzone1 puszka
Kostka do pieczenia Kasia10 dekagramów
Masa czekoladowa:
gorzka czekolada1 opakowanie
bakalie1 opakowanie
Dekoracja:
migdały w plastrach1 opakowanie
orzechy1 opakowanie
kolorowe cukierki1 opakowanie
biała i kakaowa masa1 opakowanie
bukszpan1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm.
Krok 2
Przełożyć na blaszkę, najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia, wykonać ozdobne brzegi.
Krok 3
Piec w gorącym piekarniku do zrumienienia.
Krok 4
Wcześniej, poprzedniego dnia gotować zamkniętą puszkę mleka w wodzie na małym ogniu przez 2, 3 godziny. Nie otwierać gorącej puszki!
Krok 5
Kasię utrzeć, dodając ostygnięte skondensowane mleko. Na upieczony spód wyłożyć masę kajmakową, zrobić dekorację.
Krok 6
Żeby zrobić mazurek bakaliowy, na upieczony spód układać posiekane bakalie, zalać wszystko roztopioną czekoladą. Zrobić dekorację.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl