Przygotowanie |
Krok 1 |
Łopatkę kroimy na małe kawałki, zalewamy letnią wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych, około1/4 łyżeczki soli i zielem angielskim. |
Krok 2 |
Wieprzową wątróbkę przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu z obraną i pokrojoną w większą kostkę cebulą. |
Krok 3 |
Mięso z dzika wyciągamy i w tej samej wodzie gotujemy przez około 20 minut pokrojony na mniejsze kawałki boczek oraz obraną marchewkę i pietruszkę, studzimy. |
Krok 4 |
Wszystkie mięsa, pietruszkę oraz marchew mielimy co najmniej dwa razy wraz z uprzednio zamoczonymi w wodzie i następnie odciśniętymi kajzerkami. |
Krok 5 |
Wywar, w którym gotowało się mięso przelewamy przez sitko i w 1,5 szklanki rozpuszczamy kostkę wołową, wlewamy do mięsa. |
Krok 6 |
Dodajemy rozgnieciony w moździerzu jałowiec. Doprawiamy do smaku imbirem solą, pieprzem i gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone śliwki. |
Krok 7 |
Pasztet przekładamy do niedużych silikonowych foremek do muffinek i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. |