Wielkanocne mini paszteciki ze śliwką
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • łopatka z dzika - 50 dekagramów
  • boczek surowy - 40 dekagramów
  • wątróbka wieprzowa - 40 dekagramów
  • cebula - 1 szt. - 1 sztuka
  • kajzerki czerstwe - 3 sztuki
  • jajko - 1 sztuka
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 6 sztuk
  • jałowiec - 10 sztuk
  • pietruszka - 1 sztuka
  • marchewka - 2 sztuki
  • suszone śliwki - 10 dekagramów
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • sól do smaku - 1 sztuka
  • pieprz - 1 sztuka
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Łopatkę kroimy na małe kawałki, zalewamy letnią wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych, około1/4 łyżeczki soli i zielem angielskim.
  2. Wieprzową wątróbkę przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu z obraną i pokrojoną w większą kostkę cebulą.
  3. Mięso z dzika wyciągamy i w tej samej wodzie gotujemy przez około 20 minut pokrojony na mniejsze kawałki boczek oraz obraną marchewkę i pietruszkę, studzimy.
  4. Wszystkie mięsa, pietruszkę oraz marchew mielimy co najmniej dwa razy wraz z uprzednio zamoczonymi w wodzie i następnie odciśniętymi kajzerkami.
  5. Wywar, w którym gotowało się mięso przelewamy przez sitko i w 1,5 szklanki rozpuszczamy kostkę wołową, wlewamy do mięsa.
  6. Dodajemy rozgnieciony w moździerzu jałowiec. Doprawiamy do smaku imbirem solą, pieprzem i gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone śliwki.
  7. Pasztet przekładamy do niedużych silikonowych foremek do muffinek i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.