Wielkanocne mini paszteciki ze śliwką

0


Łatwe


90 min.


8 os.

Składniki
łopatka z dzika50 dekagramów
boczek surowy40 dekagramów
wątróbka wieprzowa40 dekagramów
cebula - 1 szt.1 sztuka
kajzerki czerstwe3 sztuki
jajko1 sztuka
liść laurowy2 sztuki
ziele angielskie6 sztuk
jałowiec10 sztuk
pietruszka1 sztuka
marchewka2 sztuki
suszone śliwki10 dekagramów
imbir
gałka muszkatołowa
sól do smaku1 sztuka
pieprz1 sztuka
Rosół wołowy Knorr1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Łopatkę kroimy na małe kawałki, zalewamy letnią wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych, około1/4 łyżeczki soli i zielem angielskim.
Krok 2
Wieprzową wątróbkę przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu z obraną i pokrojoną w większą kostkę cebulą.
Krok 3
Mięso z dzika wyciągamy i w tej samej wodzie gotujemy przez około 20 minut pokrojony na mniejsze kawałki boczek oraz obraną marchewkę i pietruszkę, studzimy.
Krok 4
Wszystkie mięsa, pietruszkę oraz marchew mielimy co najmniej dwa razy wraz z uprzednio zamoczonymi w wodzie i następnie odciśniętymi kajzerkami.
Krok 5
Wywar, w którym gotowało się mięso przelewamy przez sitko i w 1,5 szklanki rozpuszczamy kostkę wołową, wlewamy do mięsa.
Krok 6
Dodajemy rozgnieciony w moździerzu jałowiec. Doprawiamy do smaku imbirem solą, pieprzem i gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone śliwki.
Krok 7
Pasztet przekładamy do niedużych silikonowych foremek do muffinek i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Autor: BernadettaPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl