Wielkanocny Baranek
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 160 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • cukier - 1.5 szklanek
  • jajko - 5 sztuk
  • mąka tortowa - 2 szklanki
  • mąka ziemniaczana - 6 łyżek
  • cukier waniliowy - 2 opakowania
  • ocet - 1 łyżka
  • oliwa - 7 łyżek
  • proszek do pieczenia - 1 opakowanie
  • aromat pomarańczowy - 1 unit
  • foremka w kształcie baranka - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzeć z cukrem i jajkami.
  2. Dodać pozostałe składniki i na koniec ubitą pianę z białek. Utrzeć na gładką masę.
  3. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką krupczatką foremki.
  4. Piec ok. 30 minut w temperaturze ok. 160 stopni.
  5. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia.
  6. Posypać cukrem pudrem. Z podanego przepisu wyjdą 3 Baranki :)