Wielkanocny błyskawiczny tort kawowo-czekoladowy

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
spod biszkoptowy1 sztuka
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
jajko2 sztuki
cukier0.75 szklanek
gorzka czekolada1 opakowanie
mleczna czekolada1 opakowanie
kawa5 łyżeczek
kakao5 łyżeczek
płatki migdałowe 1 opakowanie
spirytus 50 mililitrów
cytryna1 sztuka
cukier waniliowy1 opakowanie
polewa czekoladowa1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Blat biszkoptowy przekroić na pół i nasączyć powstałe dwa blaty wodą z cytryną i cukrem wanilinowym.
Krok 2
Utrzeć cukier z żółtkami, dodać Kasię, wyrobić składniki na gładką masę.
Krok 3
Dodać kakao i kawę (zostawić po jednej łyżeczce do oprószenia oblanego polewą tortu), rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, ubite białka i odrobinę spirytusu.
Krok 4
Krem rozsmarować na pierwszym blacie, przykryć drugim (należy ostrożnie przenosić drugi blat, ponieważ jest nasączony i może się rozpaść).
Krok 5
Wstawiamy ciasto do lodówki na 1 godz.
Krok 6
Przygotowujemy polewę czekoladową.
Krok 7
Jeśli ktoś woli przygotować polewę samodzielnie to w garnuszku rozpuścić 2-3 łyżki Kasi, dodaję 3 łyżki mleka, łyżkę cukru i tyle kakao, by uzyskać masę o konsystencji gęstej śmietany.
Krok 8
Podgrzewam wszystko, aż składniki się ładnie połączą.
Krok 9
Gorącą polewę rozsmarowujemy na cieście, dekorujemy tort uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi (można dodać cukier, wtedy będą karmelizowane) i posypujemy kawą zmieszaną z kakao i wiórkami czekolady.
Krok 10
Ponownie wstawiamy do lodówki. Smacznego!
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl