Wielkanocny błyskawiczny tort kawowo-czekoladowy
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • spod biszkoptowy - 1 sztuka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • gorzka czekolada - 1 opakowanie
  • mleczna czekolada - 1 opakowanie
  • kawa - 5 łyżeczek
  • kakao - 5 łyżeczek
  • płatki migdałowe - 1 opakowanie
  • spirytus - 50 mililitrów
  • cytryna - 1 sztuka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • polewa czekoladowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Blat biszkoptowy przekroić na pół i nasączyć powstałe dwa blaty wodą z cytryną i cukrem wanilinowym.
  2. Utrzeć cukier z żółtkami, dodać Kasię, wyrobić składniki na gładką masę.
  3. Dodać kakao i kawę (zostawić po jednej łyżeczce do oprószenia oblanego polewą tortu), rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, ubite białka i odrobinę spirytusu.
  4. Krem rozsmarować na pierwszym blacie, przykryć drugim (należy ostrożnie przenosić drugi blat, ponieważ jest nasączony i może się rozpaść).
  5. Wstawiamy ciasto do lodówki na 1 godz.
  6. Przygotowujemy polewę czekoladową.
  7. Jeśli ktoś woli przygotować polewę samodzielnie to w garnuszku rozpuścić 2-3 łyżki Kasi, dodaję 3 łyżki mleka, łyżkę cukru i tyle kakao, by uzyskać masę o konsystencji gęstej śmietany.
  8. Podgrzewam wszystko, aż składniki się ładnie połączą.
  9. Gorącą polewę rozsmarowujemy na cieście, dekorujemy tort uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi (można dodać cukier, wtedy będą karmelizowane) i posypujemy kawą zmieszaną z kakao i wiórkami czekolady.
  10. Ponownie wstawiamy do lodówki. Smacznego!