Przygotowanie |
Krok 1 |
Blat biszkoptowy przekroić na pół i nasączyć powstałe dwa blaty wodą z cytryną i cukrem wanilinowym. |
Krok 2 |
Utrzeć cukier z żółtkami, dodać Kasię, wyrobić składniki na gładką masę. |
Krok 3 |
Dodać kakao i kawę (zostawić po jednej łyżeczce do oprószenia oblanego polewą tortu), rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, ubite białka i odrobinę spirytusu. |
Krok 4 |
Krem rozsmarować na pierwszym blacie, przykryć drugim (należy ostrożnie przenosić drugi blat, ponieważ jest nasączony i może się rozpaść). |
Krok 5 |
Wstawiamy ciasto do lodówki na 1 godz. |
Krok 6 |
Przygotowujemy polewę czekoladową. |
Krok 7 |
Jeśli ktoś woli przygotować polewę samodzielnie to w garnuszku rozpuścić 2-3 łyżki Kasi, dodaję 3 łyżki mleka, łyżkę cukru i tyle kakao, by uzyskać masę o konsystencji gęstej śmietany. |
Krok 8 |
Podgrzewam wszystko, aż składniki się ładnie połączą. |
Krok 9 |
Gorącą polewę rozsmarowujemy na cieście, dekorujemy tort uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi (można dodać cukier, wtedy będą karmelizowane) i posypujemy kawą zmieszaną z kakao i wiórkami czekolady. |
Krok 10 |
Ponownie wstawiamy do lodówki. Smacznego! |