Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką
  • 120 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • łosoś filet - 600 gramów
  • filet z białej ryby, np. sandacz - 600 gramów
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 3 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 5 ziaren
  • włoszczyzna - 1 pęczek
  • koper - 1 pęczek
  • jajka - 4 sztuki
  • ziemniaki - 2 sztuki
  • kalafior - 150 gramów
  • żelatyna - 4 łyżeczki
  • tarta bułka - 2 łyżki
  • natka pietruszki do dekoracji - 2 garść
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włóż oczyszczone warzywa, liście i ziele – całość zalej 1,5 l wody i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj 1 godzinę. Po tym czasie dopraw bulion do smaku i odlej 500 ml – odstaw na bok. Dwa jajka ugotuj na twardo, następnie obierz i pokrój w plasterki.
  2. Do garnka z bulionem włóż pokrojone na mniejsze kawałki oba rodzaje ryby i gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Po tym czasie mięso ryb wyjmij z bulionu. Ziemniaki i kalafiora ugotuj do miękkości. Rybę oraz warzywa wystudź.
  3. Wystudzone składniki – rybę oraz ziemniaki, marchewkę i kalafiora, przełóż do kielicha blendera, dodaj żółtka i zmiksuj na gładką masę.
  4. Białka ubij na sztywno i dodaj do rybnej masy. Całość dopraw do smaku, dodaj pokrojony koperek, 2 łyżki tartej bułki i delikatnie wymieszaj. Formę keksówkę wyłóż pergaminem. Rybna masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 1 godzinę. Po upieczeniu pasztet całkowicie wystudź.
  5. Pozostały warzywny bulion podgrzej i rozpuść w nim żelatynę – nie gotuj ! Odstaw w chłodne miejsce, aby galaretka nieco stężała.
  6. Wystudzony pasztet wyjmij z lodówki, pozostaw w foremce. Plastry jajka oraz listki pietruszki ułóż dekoracyjnie na wierzchu pasztetu. Całość zalej przygotowaną galaretką i wstaw ponownie do lodówki na 3-4 godziny. Gotowy pasztet wyjmij ostrożnie z foremki i pokrój w 2 cm grubości plastry. Podawaj schłodzony.