Wielkanocny quiche z szynką schwarzwaldzką i szczypiorem
  • 25 minut
  • 7 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • jajka - 7 sztuk
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • śmietana - 150 mililitrów
  • szynka szwarcwaldzka - 4 plastry
  • ser pleśniowy typu blue - 100 gramów
  • cebula biała - 1 sztuka
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • olej - 2 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Dwa jajka ugotuj na twardo i wystudź. Obierz i pokrój w plastry. Okrągłą formę do tarty wyłóż pergaminem a następnie nałóż płat ciasta. Ponakłuwaj widelcem i zapiecz w nagrzanym piekarniku (200 st. C, 6-8 minut).
  2. Szynkę rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i upiecz na chrupko. Po upieczeniu połam na mniejsze kawałki. Szczypior pokrój drobno. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na rozgrzanej patelni z olejem.
  3. Do kielicha blendera wbij jajka, dodaj śmietanę, pieprz oraz kostkę drobiową. Całość zmiksuj na jednolitą masę.
  4. Na zapieczone ciasto wyłóż pokruszony ser oraz szynkę i cebulę. Całość zalej jajeczną masą a na koniec rozłóż plastry jajka dociskając je palcami tak, aby zanurzyły się z pozostałymi składnikami. Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez 12-15 minut. Po wyjęciu posyp szczypiorem i podawaj.