Wielkanocny tort królik z białą czekoladą
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C
  • 2 tortownice o średnicy ok. 20cm

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 225 gramów
  • drobny cukier - 185 gramów
  • duże jajka - 4 sztuki
  • ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
  • mąka samorosnąca (lub zwykła + 1 łyżeczka proszku do pieczenia) - 225 gramów
  • biała czekolada - 100 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 175 gramów
  • cukier puder - 500 gramów
  • ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
  • schłodzona, przegotowana woda - 1 łyżeczka
  • biała czekolada - 100 gramów
  • różowa posypka
  • biała plastyczna masa cukiernicza
  • białe i różowe pianki marshmallows
  • gorzka czekolada - 90 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Boki oraz spód dwóch głębokich tortownic o średnicy ok. 20 cm posmaruj kostką do pieczenia Kasia i oprósz mąką. Nagrzej piekarnik do 180°C (piekarnik z termoobiegiem – do 160°C, oznaczenie piekarnika – 4).
  2. Utrzyj kostkę do pieczenia Kasia z cukrem na lekką i puszystą masę.
  3. Do masy dodaj ekstrakt waniliowy oraz jajka, jedno po drugim, wciąż ucierając.
  4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz startą białą czekoladę.
  5. Ciasto rozdziel między dwie przygotowane tortownice i piecz w piekarniku przez 35 minut, aż będzie sprężyste i nabierze złotego koloru.
  6. Po upieczeniu odstaw na kratkę do wystygnięcia.
  7. Z białej masy cukierniczej wytnij dwa kółka i odłóż na bok.
  8. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Narysuj na nich źrenice z rozpuszczonej gorzkiej czekolady i odłóż do zastygnięcia.
  9. Połóż papier do pieczenia na szablonie do przygotowania ust i uszu. Rozpuszczoną gorzką czekoladę umieść w jednorazowym stożku do dekoracji. Przy pomocy szablonu narysuj usta, a następnie uszy, rozsmarowując czekoladę szpatułką. Odłóż je do lodówki, aby zastygły.
  10. Po zastygnięciu gorzkiej czekolady, rozpuszczoną białą czekoladę umieść w jednorazowym stożku do dekoracji. Cienką warstwę białej czekolady rozsmaruj na uszach. Różową posypką udekoruj środkową część uszu i umieść uszy w lodówce do zastygnięcia.
  11. Aby przygotować krem, utrzyj kostkę do pieczenia Kasia z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodawaj schłodzoną przegotowaną wodę, aby uzyskać konsystencję umożliwiającą rozsmarowanie.
  12. Kiedy warstwy ciasta ostygną, przełóż je kremem waniliowym. Pozostałą częścią kremu posmaruj boki oraz wierzch ciasta, używając szpatułki.
  13. Oczy i usta delikatnie dociśnij do kremu. Z różowej pianki marshmallow wytnij trójkąt i umieść w miejscu nosa. Białą piankę marshmallow przyklej po drugiej stronie ciasta, aby otrzymać ogonek królika. Wyjmij przygotowane uszy z lodówki, zrób 2 nacięcia na wierzchu ciasta i umieść w nich uszy. Będę stabilniejsze dzięki niewielkiej ilości dodatkowego kremu za uszami.