Wielkanocny Tort Zajączek

0


Trudne


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajko6 sztuk
cukier40 dekagramów
mąka pszenna20 dekagramów
mąka ziemniaczana20 dekagramów
proszek do pieczenia1 opakowanie
cukier waniliowy1 opakowanie
gorąca woda0.25 szklanek
Krem:
jajko3 sztuki
Kostka do pieczenia Kasia3 opakowania
cukier1 szklanka
kakao3 łyżki
mleko1 szklanka
Poncz:
zimna woda0.25 szklanek
sok cytrynowy3 łyżeczki
cukier2 łyżki
aromat rumowy1 łyżeczka
Polewa:
Kostka do pieczenia Kasia0.5 opakowań
cukier0.75 szklanek
kakao3 łyżki
mleko4 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę pszenną, kartoflaną i proszek do pieczenia przesiewamy razem przez sito. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka razem do niskiego garnka, białka po 3 do oddzielnych naczyń.
Krok 2
Do żółtek wsypujemy cukier, cukier waniliowy i ucieramy mikserem na puszystą masę. Pod koniec ucierania, małymi porcjami wlewamy gorącą wodę, a gdy znikną kryształki cukru, wsypujemy przesianą mąkę. Dokładnie mieszamy ciasto mikserem, a następnie dzielimy na połowę.
Krok 3
Trzepaczką ręczną ubijamy na sztywną pianę 3 białka i łyżką delikatnie łączymy ją z połową ciasta.
Krok 4
Wykładamy ciasto na małą tortownicę /średnica około 20 cm/ wyłożoną pergaminem posmarowanym tłuszczem i wkładamy do piekarnika /nagrzanego do temperatury 170-200 stopni. Pieczemy na średnim ogniu około 35 minut.
Krok 5
Ciasto jest upieczone wtedy, gdy "odejdzie" od brzegów tortownicy i ma ładny złoto-brązowy kolor. Po lekkim ostudzeniu okrawamy brzeg ciasta od tortownicy i wykładamy do góry dnem i zdejmujemy pergamin.
Krok 6
Ubijamy pozostałe białka, łączymy z drugą połową ciasta i pieczemy drugi tort. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy każdy z tortów na trzy krążki.
Krok 7
Przygotowujemy poncz i kończymy robić krem.
Krok 8
W czasie pieczenia tortów gotujemy masę jajeczną, czyli półprodukt kremu.
Krok 9
Robimy to w następujący sposób : jaja, cukier roztrzepujemy mikserem w garnku o grubym dnie, wlewamy gorące mleko i mieszając gotujemy na małym ogniu, aż do wrzenia.
Krok 10
Zimną masę jajową dodajemy po łyżce do dobrze utartej Kasi. Miksujemy, aż uzyskamy puszysty krem. Do kremu dodajemy wybrany przez nas "smak", np. cytrynowy, kakao, kawę.
Krok 11
Przy pomocy łyżki zwilżamy każdy krążek ponczem prowadząc łyżkę od środka tortu do brzegu ruchem spirali. Przekładamy każdy z tortów kremem pozostawiając około 8 łyżek kremu.
Krok 12
Jeden tort pozostawiamy w całości, z drugiego robimy uszy i kokardę zająca, przekrawając go ostrym nożem w sposób prezentowany na rysunku.
Krok 13
Łączymy wszystkie części, formując na półmisku głowę zająca. Przy pomocy płaskiego pędzla, całość dokładnie "malujemy" polewą kakaową. Z papieru śniadaniowego robimy "tutkę" i napełniamy ją pozostawionym kremem.
Krok 14
Zapałką rysujemy oczy, nos zająca, następnie naciskając "tutkę" z kremem, nakładamy na zarysy-linie z kremu. Falistymi liniami z kremu, przy pomocy "tutki" dekorujemy kokardę.
Krok 15
Z obranych migdałów robimy źrenice i zęby, obsypujemy uszy kokosem i tort gotów w całej krasie.
Krok 16
Uwagi: Chociaż tort jest lekko wypukły, nie należy ścinać wierzchu. Jeżeli przekładamy tort kremem ciemnym, należy pozostawić ok. 8 łyżek kremu białego.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl