Wielkanocny wieniec warzywno-drobiowy
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • kurczak - 1 sztuka
  • ugotowana marchewka - 3 sztuki
  • pietruszka gotowana w wywarze - 1 sztuka
  • czosnek ząbki - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • żelatyna - 1 opakowanie
  • groszek w puszce - 1 opakowanie
  • jajko - 6 sztuk
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Umyć kurczaka włożyć do dużego garnka dodać przyprawy,warzywa zalać zimna wodą i od chwili zagotowania gotować jeszcze dwi godziny. Gdy mięso jest zupełnie miękkie dodać rosołek wołowy ( wywar ma lepszy smak i kolor )wyjąć z rosołu i póki gorące obrać z kości.
  2. Rosół bardzo staranie przecedzić marchewkę pokroić w plasterki. Ugotowane na twardo jajka ostudzić w zimnej wodzie obrać i przekroić nozem na plasterki. Zagotować rosół włożyć pokrojone mięso wsypać żelatynę według przepisy
  3. Foremkę do babki z kominkiem opłukać zimną wodą ułożyć na dnie marchewkę, jajko, groszek i drobno pokrojoną natkę, mięso zalać stygnącym rosołem. Postawić w chłodnym miejscu by galareta stężała.Przed podaniem foremkę zanurzyć na minutę w gorącej wodzie w celu lepszego wyjęcia :) Smacznego :)