| |||||||||
| Składniki | ||
| cebula | 2 sztuki | |
| ziele angielskie | 5 ziaren | |
| liść laurowy | 4 sztuki | |
| śmietana | 4 łyżki | |
| czosnek ząbki | 4 sztuki | |
| boczek wędzony | 300 gramów | |
| maślanka | 1 litr | |
| średnio tłusta wędzonka | 500 gramów | |
| żurek | 0.5 szklanek |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Zagotuj maślankę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. |
| Krok 2 |
| Boczek pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj i razem podsmaż. Wędzonkę pokrój na małe kawałki. |
| Krok 3 |
| Boczek, wędzonkę, cebulę i czosnek dodaj do maślanki, wlej żurek i zagotuj. |
| Krok 4 |
| Zabiel śmietaną. Podawaj z ziemniakami, jajkami i świąteczną kiełbasą. |
| Autor: pasibrzuch |