|
Składniki | ||
cebula | 2 sztuki | |
ziele angielskie | 5 ziaren | |
liść laurowy | 4 sztuki | |
śmietana | 4 łyżki | |
czosnek ząbki | 4 sztuki | |
boczek wędzony | 300 gramów | |
maślanka | 1 litr | |
średnio tłusta wędzonka | 500 gramów | |
żurek | 0.5 szklanek |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Zagotuj maślankę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. |
Krok 2 |
Boczek pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj i razem podsmaż. Wędzonkę pokrój na małe kawałki. |
Krok 3 |
Boczek, wędzonkę, cebulę i czosnek dodaj do maślanki, wlej żurek i zagotuj. |
Krok 4 |
Zabiel śmietaną. Podawaj z ziemniakami, jajkami i świąteczną kiełbasą. |
Autor: pasibrzuch |