Wielkanocny żurek na serwatce

Składniki:

  • cebula - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • liść laurowy - 4 sztuki
  • śmietana - 4 łyżki
  • czosnek ząbki - 4 sztuki
  • boczek wędzony - 300 gramów
  • maślanka - 1 litr
  • średnio tłusta wędzonka - 500 gramów
  • żurek - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj maślankę wraz z zielem angielskim i liściem laurowym.
  2. Boczek pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj i razem podsmaż. Wędzonkę pokrój na małe kawałki.
  3. Boczek, wędzonkę, cebulę i czosnek dodaj do maślanki, wlej żurek i zagotuj.
  4. Zabiel śmietaną. Podawaj z ziemniakami, jajkami i świąteczną kiełbasą.