Wieniec wielkanocny z kury wiejskiej
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • kura wiejska - 1 sztuka
  • seler gotowany w wywarze - 1 sztuka
  • pietruszka gotowana w wywarze - 1 sztuka
  • ugotowana marchewka - 2 sztuki
  • groszek zielony w puszce - 1 opakowanie
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek - 3 sztuki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • sół,pieprz,ziele angileskie,liść laurowy - 1 łyżeczka
  • żelantyna - 1 opakowanie

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Umyć kurczaka włożyć do dużego garnka zagotować wyjąć mięso umyć jeszcze raz w zimnej wodzie.dzięki temu rosół będzie klarowny Włożyć do garnka zalać zimną wodą dodać przyprawy,warzywa i od chwili zagotowania gotować jeszcze dwie godziny
  2. Gdy mięso jest zupełnie miękkie dodać rosołek wołowy ( wywar ma lepszy smak i kolor )wyjąć z rosołu i póki gorące obrać z kości. Rosół bardzo staranie przecedzić marchewkę pokroić w plasterki
  3. Ugotowane na twardo jajka ostudzić w zimnej wodzie obrać i przekroić nożem na plasterki. Zagotować rosół włożyć pokrojone mięso wsypać żelatynę zrobiona według przepisu
  4. Foremkę do babki z kominkiem opłukać zimną wodą ułożyć na dnie marchewkę, jajko, groszek i drobno pokrojoną natkę, mięso zalać stygnącym rosołem. Postawić w chłodnym miejscu by galareta stężała.Przed podaniem foremkę zanurzyć na minutę w gorącej wodzie w celu lepszego wyjęcia :)