Wieprzowina Bolognese z ziemniaczanym puree
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe - 400 gramów
  • marchew z groszkiem - 200 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ziemniaki - 6 sztuk
  • Fix Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie
  • woda - 1 szklanka
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • margaryna - 1 łyżka
  • śmietana 36% - 50 mililitrów
  • starty parmezan - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości, następnie przeciśnij przez praskę i połącz z margaryną i śmietaną. Mieszaj do momentu uzyskania gładkiego purée.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj mięso i smaż na mocnym ogniu do momentu zrumienienia.
  3. Zawartość opakowania Knorr wsyp do mięsa i wlej szklankę wody. Sos gotuj około 10 minut.
  4. Pod koniec gotowania do sosu dodaj marchewkę z groszkiem oraz tartą bułkę i wymieszaj.
  5. Gotowe mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu rozprowadź równomiernie ziemniaczane purée, a na koniec posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj 25 minut.