Wieprzowina Bolognese z ziemniaczanym puree

7


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
ziemniaki6 sztuk
cebula1 sztuka
woda1 szklanka
bułka tarta2 łyżki
mięso mielone wieprzowe400 gramów
starty parmezan2 łyżki
margaryna1 łyżka
śmietana 36%50 mililitrów
Fix Spaghetti Bolognese Knorr1 opakowanie
marchew z groszkiem 200 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki ugotuj do miękkości, następnie przeciśnij przez praskę i połącz z margaryną i śmietaną. Mieszaj do momentu uzyskania gładkiego purée.
Krok 2
Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj mięso i smaż na mocnym ogniu do momentu zrumienienia.
Krok 3
Zawartość opakowania Knorr wsyp do mięsa i wlej szklankę wody. Sos gotuj około 10 minut.
Krok 4
Pod koniec gotowania do sosu dodaj marchewkę z groszkiem oraz tartą bułkę i wymieszaj.
Krok 5
Gotowe mięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu rozprowadź równomiernie ziemniaczane purée, a na koniec posyp startym serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj 25 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl