Wieprzowina o tygrysiej skórce

11


Łatwe


60 min.


4 os.

Składniki
schab500 gramów
Rosół z kury Knorr1 sztuka
Cebula dymka pokrojona1 łyżka
ząbek czosnku1 sztuka
cukier2 łyżki
anyż1 szczypta
sezam1 łyżka
sos sojowy ciemny50 mililitrów
białe wino50 mililitrów
olej50 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Schab w całości obgotuj we wrzątku z dodatkiem kostki Knorr.
Krok 2
Jeszcze gorący schab obtocz w winie i połowie sosu sojowego.
Krok 3
Na oleju obsmaż mięso tak, by skórka była chrupiąca. Następnie pokrój na plastry o grubości 1 centymetra.
Krok 4
Cebulę dymkę wymieszaj z posiekanym czosnkiem, cukrem, anyżkiem i resztą sosu sojowego.
Krok 5
Do naczynia żaroodpornego włóż mięso oraz cebulę z przyprawami. Zakryj szczelnie naczynie i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Kiedy mięso będzie miękkie, wyłóż je na talerze, polej sosem i posyp uprażonym na suchej patelni sezamem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl