Wieprzowina o tygrysiej skórce
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • schab - 500 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • Cebula dymka pokrojona - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • cukier - 2 łyżki
  • anyż - 1 szczypta
  • sezam - 1 łyżka
  • sos sojowy ciemny - 50 mililitrów
  • białe wino - 50 mililitrów
  • olej - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Schab w całości obgotuj we wrzątku z dodatkiem kostki Knorr.
  2. Jeszcze gorący schab obtocz w winie i połowie sosu sojowego.
  3. Na oleju obsmaż mięso tak, by skórka była chrupiąca. Następnie pokrój na plastry o grubości 1 centymetra.
  4. Cebulę dymkę wymieszaj z posiekanym czosnkiem, cukrem, anyżkiem i resztą sosu sojowego.
  5. Do naczynia żaroodpornego włóż mięso oraz cebulę z przyprawami. Zakryj szczelnie naczynie i piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Kiedy mięso będzie miękkie, wyłóż je na talerze, polej sosem i posyp uprażonym na suchej patelni sezamem.