Wieprzowina stir fried
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe - 400 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr
  • papryka żółta - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • papryka zielona - 1 sztuka
  • czerwone cebule - 2 sztuki
  • świeży imbir - 20 gramów
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • papryczka chilli - 1 sztuka
  • kiełki fasolki Mung - 40 gramów
  • miód - 30 gramów
  • sok z limonki lub z cytryny - 1 sztuka
  • pęczek posiekanej kolendry - 1 sztuka
  • sos sojowy - 20 mililitrów
  • olej sezamowy - 40 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczki wieprzowe pokrój w cienkie paski i zamarynuj w Przyprawie do mięs Knorr. Odstaw na co najmniej 60 minut.
  2. Papryki pokrój w cienkie paski podobnej grubości do kawałków mięsa, cebule pokrój w piórka. Czosnek i chilli posiekaj.
  3. Mięso podsmaż krótko na oleju sezamowym. Po zarumienieniu się, odstaw na bok do ostygnięcia.
  4. Na tym samym tłuszczu podsmaż warzywa. Dodaj czosnek i chilli. Po chwili wrzuć z powrotem mięso. Smaż całość przez 5 – 7 minut.
  5. Potrawę dopraw świeżo startym imbirem, sosem sojowym, miodem, sokiem z limonki oraz posiekaną kolendrą. Smaż chwilę - do momentu, kiedy wszystkie smaki się połączą.
  6. Potrawę podawaj posypaną kiełkami, z ryżem lub makaronem.