Wieprzowina w sosie

Składniki:

  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • pieprz - 1 szczypta
  • jajko - 2 sztuki
  • sól - 1 szczypta
  • szczypiorek - 4 łyżki
  • bulion - 1 szklanka
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • dymka - 1 pęczek
  • sałata zielona liście - 5 sztuk
  • schab kotlety - 4 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Dymkę posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie.
  2. Kotlety oprósz solą oraz pieprzem, dodaj do dymki i smaż przez 15 minut.
  3. Sałatę porwij, szczypiorek posiekaj, wrzuć do mięsa, wlej bulion i duś pod przykryciem przez 5 minut.
  4. Sałatę i kotlety wyjmij.
  5. Jajka ubij, dodaj sok z cytryny i 4 łyżki sosu z duszenia. Wlej na patelnię i duś około 4 minuty, ciągle mieszając. Dopraw pieprzem.
  6. Gotowym sosem polej kotlety i podawaj.