Wieprzowina z curry

Składniki:

  • wieprzowina (np. schab środkowy) - 600 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżka
  • curry - 1 łyżka
  • wytrawne wino białe - 1 szklanka
  • cytryna - 1 sztuka
  • olej - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wieprzowe dokładnie umyj i osusz, a następnie pokrój w plastry o grubości około pół centymetra.
  2. Na rozgrzanym oleju przesmaż mięso do momentu, w którym się zarumieni. Dolej na patelnię połowę szklanki białego wina i smaż około 5 minut.
  3. Po tym czasie dodaj przyprawę curry i smaż mięso dalej na niedużym ogniu przez 10 minut. Na koniec dolej resztę wina.
  4. Zwiększ płomień i dodaj półplasterki cytryny. Podsmażaj wszystko do momentu zgęstnienia sosu.
  5. Pokrojone mięso oprósz Przyprawą do mięs Knorr.