Wieprzowy burger z wolno pieczonej wieprzowiny a la gyros
  • 50 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • łopatka wieprzowa - 1 kilogram
  • Przyprawa do gyrosa Knorr - 1 opakowanie
  • Chili z Indii Knorr - 1 opakowanie
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 2 łyżki
  • ząbek czosnku - 3 sztuki
  • bułki do hamburgerów - 6 sztuk
  • biała kapusta - 400 gramów
  • marchewka - 1 sztuka
  • cytryna - 1 sztuka
  • musztarda Dijon - 1 łyżka
  • Majonez Hellmann's Babuni - 100 gramów
  • suszone ziarna kopru włoskiego lub nasiona selera - 1 szczypta
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • natka kolendry - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Mięso wieprzowe, dokładnie natrzyj przyprawą do gyrosa Knorr, przełóż do miski, zostaw do zamarynowania w lodówce na co najmniej 12 godzin.
  2. Posiekaj kolendrę i pietruszkę rozetrzyj czosnek na miazgę z odrobina soli, posiekaj biała kapustę, marchew zetrzyj na tarce, w moździerzu rozetrzyj nasiona kopru lub selera.
  3. Po tym czasie mięso przełóż do żaroodpornego naczynia, przykryj. Wszystko razem Wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika na co najmniej 6 godzin. Po tym czasie mięso powinno rozpadać się w rękach.
  4. Upieczone mięso nieco ostudź. Ma być gorące ale na tyle żebyś mógł je dotykać rękoma. Mięso porozrywaj na poszczególne włókna wymieszaj na powrót z sokami z pieczenia, dopraw do smaku chili, kminem, natka kolendrą, czosnkiem. Przełóż na powrót do garnka trzymaj w ciepłym piekarniku.
  5. Białą kapustę delikatnie zmaceruj ściskając ją w ręku, połącz z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny, natką pietruszki i marchwią, całość dopraw do smaku roztartym koprem i jeśli jest taka potrzeba szczyptą soli i pieprzem.
  6. Bułki do burgerów przetnij na pół, stosuj je na złoty kolor na patelni lub w piekarniku. Na spód bułki umieść słuszną porcję kapusty, na wierzch nałóż obfitą warstwę mięsa, całość przykryj drugą połówką bułki i podawaj.