Wigilijna zupa grzybowa
  • 60 minut
  • 2 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • suszone grzyby - 80 gramów
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
  • prawdziwki mrożone - 150 gramów
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • seler - 1 sztuka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 3 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalej wodą i mocz przez całą noc. Następnie gotuj około 20 minut na małym ogniu.
  2. Warzywa obierz, umyj, pokrój i dodaj do gotujących się grzybów. Wrzuć kostkę bulionową Knorr i dodaj liść laurowy, ewentualnie dopraw do smaku.
  3. Pod koniec gotowania wrzuć prawdziwki. Gotuj, do momentu kiedy warzywa zmiękną. Przecedź przez sitko.
  4. Grzyby suszone pokrój w mniejsze kawałki. Prawdziwki dodaj w całości lub pokrój na mniejsze porcje. Dodaj do zupy.