| |||||||||
| Składniki | ||
| główki karpia | 3 sztuki | |
| ogony karpia | 3 sztuki | |
| Bulion warzywny Knorr | 1 sztuka | |
| cebula | 1 sztuka | |
| por | 1 sztuka | |
| seler | 1 sztuka | |
| pietruszka | 1 sztuka | |
| marchewki | 2 sztuki | |
| woda | 2000 mililitrów | |
| cukier | 1 łyżka | |
| śmietana 30% | 1 szklanka | |
| mąka | 2 łyżki | |
| ziele angielskie | 5 sztuk | |
| liść laurowy | 3 sztuki | |
| ocet | 1 łyżka | |
| sól do smaku | 1 szczypta | |
| pieprz czarny mielony | 1 szczypta |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Pokrój wszystkie warzywa. Następnie rozpuść w wodzie kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. |
| Krok 2 |
| Ugotuj w nim głowy i ogony karpia, wraz z pokrojonymi warzywami i przyprawami. |
| Krok 3 |
| Po ugotowaniu wyjmij ryby z wywaru. |
| Krok 4 |
| Wymieszaj mąkę ze śmietaną i dodaj ją do wywaru. Przed podaniem całość dopraw do smaku pieprzem i solą, jeśli uznasz to za konieczne. |
| Autor: przepisy.pl |