Wigilijne gołąbki z ziemniakami i grzybami
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • surowe ziemniaki - 2 kilogramy
  • gotowane ziemniaku - 1 kilogram
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • kasza gryczana - 500 gramów
  • główka kapusty - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana - 500 mililitrów
  • suszone grzyby - 10 gramów
  • masło - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj farsz: surowe, obrane ziemniaki zetrzyj na tarce. Odcedź trochę soku. Ugotowane ziemniaki przetrzyj przez praskę. Pokrój drobno grzyby i usmaż z cebulką. Kaszę wypiecz w piekarniku. Wszystko razem wymieszaj. Dopraw przyprawą Knorr do smaku.
  2. Sparz liście kapusty, odkrój grube nerwy liści. Zawijaj gołąbki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej śmietaną i zapiekaj.