Wigilijne pierogi w delikatnym cieście

267


Średnie


45 min.


4 os.

Składniki
mąka500 gramów
Majonez Hellmann’s Original3 łyżki
ciepła woda150 mililitrów
kiszona kapusta500 gramów
suszone grzyby20 gramów
cebula1 sztuka
Bulion na włoszczyźnie Knorr1 sztuka
majeranek1 łyżka
pieprz czarny mielony1 szczypta
liść laurowy1 sztuka
ziele angielskie3 ziarna
Przygotowanie
Krok 1
W odpowiedniej misce połącz mąkę, wodę i majonez – wyrób ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody, tak aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję.
Krok 2
Wyrobione ciasto owiń w folię aluminiową i odstaw na bok na 20 minut w temperaturze pokojowej.
Krok 3
Grzyby zalej niewielka ilością gotującej się wody, odstaw na chwile aby zmiękły. Kapustę przepłucz zimną wodą.
Krok 4
W drugim garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj kapustę oraz grzyby razem z wodą. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Całość zalej około 600 ml zimnej wody.
Krok 5
Kapustę gotuj aż woda zupełnie odparuje. Dopraw do smaku kostką rosołową i majerankiem, odstaw aby farsz wystygł, a następnie posiekaj go dokładnie.
Krok 6
Ciasto rozwałkuj na cienko na podsypanej mąką stolnicy. Z ciasta wytnij szklanką okrągłe kawałki, brzegi ciasta posmaruj ciepłą wodą, nałóż farsz a brzegi ściśnij sklejając je ze sobą. Gotowe pierogi wrzuć do gotującej się, osolonej wody, gotuj około 1-2 minut.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl