Przygotowanie |
Krok 1 |
W odpowiedniej misce połącz mąkę, wodę i majonez – wyrób ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody, tak aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję.
|
Krok 2 |
Wyrobione ciasto owiń w folię aluminiową i odstaw na bok na 20 minut w temperaturze pokojowej.
|
Krok 3 |
Grzyby zalej niewielka ilością gotującej się wody, odstaw na chwile aby zmiękły. Kapustę przepłucz zimną wodą.
|
Krok 4 |
W drugim garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj kapustę oraz grzyby razem z wodą. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Całość zalej około 600 ml zimnej wody.
|
Krok 5 |
Kapustę gotuj aż woda zupełnie odparuje. Dopraw do smaku kostką rosołową i majerankiem, odstaw aby farsz wystygł, a następnie posiekaj go dokładnie.
|
Krok 6 |
Ciasto rozwałkuj na cienko na podsypanej mąką stolnicy. Z ciasta wytnij szklanką okrągłe kawałki, brzegi ciasta posmaruj ciepłą wodą, nałóż farsz a brzegi ściśnij sklejając je ze sobą. Gotowe pierogi wrzuć do gotującej się, osolonej wody, gotuj około 1-2 minut.
|