Wigilijne pierogi w delikatnym cieście
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • mąka - 500 gramów
  • Majonez Hellmann's Oryginalny - 3 łyżki
  • ciepła woda - 150 mililitrów
  • kiszona kapusta - 500 gramów
  • suszone grzyby - 20 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 1 sztuka
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 ziarna

Sposób przygotowania:

  1. W odpowiedniej misce połącz mąkę, wodę i majonez – wyrób ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody, tak aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję.
  2. Wyrobione ciasto owiń w folię aluminiową i odstaw na bok na 20 minut w temperaturze pokojowej.
  3. Grzyby zalej niewielka ilością gotującej się wody, odstaw na chwile aby zmiękły. Kapustę przepłucz zimną wodą.
  4. W drugim garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj kapustę oraz grzyby razem z wodą. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Całość zalej około 600 ml zimnej wody.
  5. Kapustę gotuj aż woda zupełnie odparuje. Dopraw do smaku kostką rosołową i majerankiem, odstaw aby farsz wystygł, a następnie posiekaj go dokładnie.
  6. Ciasto rozwałkuj na cienko na podsypanej mąką stolnicy. Z ciasta wytnij szklanką okrągłe kawałki, brzegi ciasta posmaruj ciepłą wodą, nałóż farsz a brzegi ściśnij sklejając je ze sobą. Gotowe pierogi wrzuć do gotującej się, osolonej wody, gotuj około 1-2 minut.