Winegret limonowy

Składniki:

  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 nieduża posiekana szalotka
  • 1 liść kafiru pokrojony w cienkie paseczki
  • 1 łyżeczka chili (np. odmiany bird eye) pokrojonej w cienkie krążki
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżka posiekanego miąższu mango
  • 1 ząbek czosnku roztarty na pastę z solą
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Listki kafiru dostaniesz w sklepach z produktami orientalnymi. Jeśli nie, zastąp je łyżeczką skórki cytrynowej lub z limonki. A jeśli twoja mama lub babcia hoduje w domu cytrynę, spytaj, czy możesz zerwać jeden z listków. Upewnij się tylko, czy nie są spryskane jakąś chemią!
  2. Zmiksuj 7 pierwszych składników, dodaj mango, kolendrę, chili, liść kafiru i szalotkę, wymieszaj i przypraw do smaku solą i pieprzem.