Wiosenna sałatka z jajkiem
  • 15 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • świeży łosoś - 200 gramów
  • Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Zioła ogrodowe Knorr - 1 opakowanie
  • pomidory koktajlowe - 10 sztuk
  • jajko przepiórcze - 8 sztuk
  • sałata lodowa - 0.25 sztuk
  • sałata radicchio - 0.5 sztuk
  • kiełki słonecznika - 1 garść
  • zrębki drewniane do wędzenia - 2 łyżki
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sól morska - 1 szczypta
  • sok z limonki - 3 łyżki
  • oliwa z oliwek - 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Filet z łososia osusz papierowym ręcznikiem. Następnie skrop oliwą, posyp solą i skórką z cytryny.
  2. Na suchą patelnię wysyp drewniane zrębki i połóż kratkę. Patelnię podgrzewaj do momentu, gdy zrębki zaczną się lekko dymić – na kratce ułóż łososia, patelnię przykryj i pozostaw na 3-4 minuty. Po tym czasie patelnię odkryj i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 5 minut. Po upieczeniu rybę wystudź.
  3. Jajka ugotuj na twardo (3 minuty), wystudź i obierz, pokrój na połówki. Sałaty porwij na mniejsze kawałki, pomidorki na połówki. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z oliwa i sokiem z limonki.
  4. Sałaty wymieszaj z kiełkami słonecznika, dodaj pomidorki i przełóż do salaterki. Na wierzchu sałatki rozłóż połówki jajka oraz kawałki ryby porwane w ręku.
  5. Sałatkę polej przygotowanym sosem, podawaj z grzankami.