Wiosenna sałatka z rzodkiewką

43


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
cykoria1 sztuka
Sos sałatkowy grecki Knorr1 opakowanie
garść mieszanej sałaty (radicchio, lodowej i rukoli) 3 sztuki
rzodkiewka1 pęczek
ogórek świeży0.5 sztuk
garść kiełków słonecznika1 sztuka
jajka przepiórcze6 sztuk
szczypior od dymki1 pęczek
sok z cytryny3 łyżki
olej3 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i olejem. Jajka ugotuj na twardo (3 min), wystudź i obierz.
Krok 2
Sałaty porwij na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wydrąż nasiona a następnie pokrój w „księżyce”. Połowę szczypioru pokrój drobno.
Krok 3
Cykorię porozdzielaj na liście. W misce połącz sałaty oraz pokrojone warzywa i pokrojony szczypior, a następnie sałatkę nałóż do „łódeczek” z cykorii.
Krok 4
Pozostały szczypior sparz krótko we wrzącej wodzie. Łódeczki z cykorii obwiąż dekoracyjnie szczypiorem i ułóż na półmisku
Krok 5
Sałatki polej przygotowanym sosem, na wierzchu każdej porcji ułóż połówkę jajka oraz kiełki słonecznika i podawaj.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl