Wiosenna sałatka z rzodkiewką
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • cykoria - 1 sztuka
  • Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Paprykowo-ziołowy Knorr - 1 opakowanie
  • garść mieszanej sałaty (radicchio, lodowej i rukoli) - 3 sztuki
  • rzodkiewka - 1 pęczek
  • ogórek świeży - 0.5 sztuk
  • garść kiełków słonecznika - 1 sztuka
  • jajka przepiórcze - 6 sztuk
  • szczypior od dymki - 1 pęczek
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • olej - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos – zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny i olejem. Jajka ugotuj na twardo (3 min.), wystudź i obierz.
  2. Sałaty porwij na mniejsze kawałki, rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Ogórka przekrój wzdłuż na pół, łyżeczką wydrąż nasiona a następnie pokrój w „księżyce”. Połowę szczypioru pokrój drobno.
  3. Cykorię porozdzielaj na liście. W misce połącz sałaty oraz pokrojone warzywa i pokrojony szczypior a następnie sałatkę nałóż do „łódeczek” z cykorii.
  4. Pozostały szczypior sparz krótko we wrzącej wodzie. Łódeczki z cykorii obwiąż dekoracyjnie szczypiorem i ułóż na półmisku
  5. Sałatki polej przygotowanym sosem, na wierzchu każdej porcji ułóż połówkę jajka oraz kiełki słonecznika i podawaj.