Wiosenna tarta z owocami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 200 gramów
  • mąka - 2 szklanki
  • jajko - 1 sztuka
  • cukier - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • śmietana - 2 łyżki
  • przełożenie
  • mrożone truskawki - 500 gramów
  • cukier - 150 gramów
  • żelfix - 3 łyżki
  • dekoracja
  • owoce sezonowe

Sposób przygotowania:

  1. Do miski włóż wszystkie składniki na ciasto i wymieszaj mikserem.
  2. Ciasto przełóż na posypany mąką blat i szybko zagnieć.
  3. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min.
  4. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1/2 cm.
  5. Formę do tarty posmaruj Kasią i posyp bułką tarta, wyłóż na nią ciasto tak, by brzegi utworzyły coś na kształt falbany.
  6. Ponakłuwaj spód ciasta widelcem i piecz około 20 min. w 200 st.C.
  7. Rozmrożone truskawki osącz na sicie, wymieszaj z żelfiksem i zagotuj.
  8. Na koniec dodaj cukier i jeszcze raz zagotuj.
  9. Masę truskawkową przełóż na upieczony spód tarty.
  10. Odstaw do zastygnięcia. Owoce pokrój i ułóż fantazyjnie na tarcie.