Wiosenny bigos z młodej kapusty

1


Łatwe


15 min.


6 os.

Składniki
cebula2 sztuki
olej3 łyżki
marchew2 sztuki
pieprz
pomidory5 sztuk
tymianek4 pęczki
sól
cukier
szynka wieprzowa1 kilogram
koperek1 pęczek
rosół na włoszczyźnie2 szklanki
młoda kapusta1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę. Obraną cebule grubo posiekaj, a obraną marchew pokrój w ukośne plasterki. Kapustę grubo poszatkuj.
Krok 2
W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć mięso i szybko obsmaż ze wszystkich stron.
Krok 3
Dołóż cebulę i jeszcze chwilę smaż, wciąż mieszając.
Krok 4
Dodaj marchew i kapustę, zalej bulionem Knorra.
Krok 5
Poczekaj by zawrzał i zmniejsz płomień, duś pod przykryciem 40 minut. Od czasu do czasu mieszaj.
Krok 6
Pomidory pokrój na kawałki, a tymianek i koperek posiekaj, dodaj do bigosu na 5 minut przed końcem duszenia. Przypraw solą, pieprzem i cukrem.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl