Wiosenny bigos z młodej kapusty

Składniki:

  • szynka wieprzowa - 1 kilogram
  • pieprz
  • sól
  • cukier
  • koperek - 1 pęczek
  • tymianek - 4 pęczki
  • pomidory - 5 sztuk
  • marchew - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • młoda kapusta - 1 sztuka
  • olej - 3 łyżki
  • rosół na włoszczyźnie - 2 szklanki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę. Obraną cebule grubo posiekaj, a obraną marchew pokrój w ukośne plasterki. Kapustę grubo poszatkuj.
  2. W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć mięso i szybko obsmaż ze wszystkich stron.
  3. Dołóż cebulę i jeszcze chwilę smaż, wciąż mieszając.
  4. Dodaj marchew i kapustę, zalej bulionem Knorra.
  5. Poczekaj by zawrzał i zmniejsz płomień, duś pod przykryciem 40 minut. Od czasu do czasu mieszaj.
  6. Pomidory pokrój na kawałki, a tymianek i koperek posiekaj, dodaj do bigosu na 5 minut przed końcem duszenia. Przypraw solą, pieprzem i cukrem.