Wiosenny tort z owocami
  • 120 minut
  • 12 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • jaja - 3 sztuki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • margaryna Kasia - 0.5 sztuk
  • mąka pszenna - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1.5 łyżeczek
  • soda oczyszczona - 0.5 łyżeczek
  • świeży szpinak - 300 gramów
  • cukier waniliowy - 1 łyżka
  • śmietanka 30% - 400 gramów
  • zmielony biały twarożek - 300 gramów
  • cukier puder - 2 łyżki
  • mrożone maliny - 100 gramów
  • mrożona czarna porzeczka - 100 gramów
  • mrożone truskawki - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku i łyżce mąki i ucieramy. Dodajemy resztę suchych składników przesianych przez sito, mieszamy mikserem na wolnych obrotach.
  2. Do masy dodajemy zmiksowany blenderem szpinak, miksujemy ponownie
  3. Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy cienko margaryną, wysypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej ciasto, wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i pieczemy około 60 minut - do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce.
  4. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy twarożek, mieszamy.
  5. Odkładamy około 4 łyżki masy, do reszty dodajemy owoce (z nich też odkładamy po kilka sztuk do dekoracji) i delikatnie mieszamy.
  6. Z wystudzonego ciasta odkrajamy delikatnie górkę, kruszymy ją w dłoniach, odkładamy do dekoracji.
  7. Ciasto kroimy na 4 krążki, przekładamy masą śmietanowo-twarożkową z owocami. Boki ciasta i wierzch smarujemy kremem bez owoców. Posypujemy zieloną kruszonką i dekorujemy pozostałymi owocami.
  8. * Owoców mrożonych nie rozmrażam przed dodaniem do kremu, rozmrożą się powoli w śmietanie.
  9. * Ciasto nadaje się do zamrożenia, zaraz po przygotowaniu i jedzone na wpół zmrożone smakuje jak najlepsze wiosenne lody...